Над потъналия кораб край Созопол "Мопанг" се виждат остатъчни петна

...
Над потъналия кораб край Созопол "Мопанг" се виждат остатъчни петна
Коментари Харесай

Нено Димов: Няма нов разлив на мазут от кораба „Мопанг”


Над потъналия транспортен съд край Созопол "Мопанг " се виждат остатъчни петна от мазут. Пробойните към този момент са запушени и ново приключване няма. Петната са с размер 20-25 см. Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов в ефира на БТВ.

По думите му от сателитни фотоси не се вижда разлив. Взетите проби от водата също не са посочили смяна в индикаторите. Той посочи, че интервенцията по източване на мазута от потъналия преди съвсем 100 години транспортен съд, може да стартира след към седмица.

Припомняме, че съгласно водолаз регионът е заплашен от екологична злополука.

На въпрос дали мазут е достигнал до плажа Корал, Димов разяснява, че са направени инспекции по всички плажове на Южното Черноморие. „ Бяха направени наставления за разчистване на плажовете. Корал няма концесионер и наставление беше направено на кмета на Царево”, разясни Димов.

„ На плаж Силистар не е неразрешено всичко, само че не е позволено всичко” – по този начин екоминистърът Нено Димов разяснява проблема със евентуалното застрояване на местността.

В последната седмица Общинският съвет на Царево утвърди проект за застрояване на имот в местността, само че министър председателят Бойко Борисов подреди прекъсване на противоречивото решение. Беше открито също, че проектът за строителство там опонира на закона, само че е бил признат все пак от общинарите.

„ Нарушен е законът за устройство на територията, който изисква да бъде сезирана Районната ревизия по околната среда, която да се произнесе каква процедура би трябвало да следва”, разясни Димов.

По думите му в случай че теренът в Силистар бил „ нормален”, а не част от естествен парк Странджа, това нямало да се постанова.

Димов не пожела да разяснява по-подробно случая и сподели, че в случай че министерството бъде запитано върху съответно задание, тогава ще може да разяснява.

„ Когато получим такова в министерството, тогава ще кажем възможно ли е или не”, сподели Димов.

Има двоен стандарт при възмущението и отразяването на екологичните проблеми у нас, счита екоминистърът Нено Димов. Той направи паралел сред обстановката на плажа Корал и случая с нерегламентираното хоро в едно от Рилските езера.

„ Не може за Корал да мерим с един критерий, а за Рилските езера – с друг”, безапелационен е Димов.

По думите му преди време на плаж Корал е имало нерегламентирано бунище, което не се е появило там от хората, „ които вървят на плаж за няколко часа”. Той посочи, че кофите за отпадък на това място били преместени и сметопочистващите камиони нямало по какъв начин да стигнат до тях.

„ Гледката демонстрира един избран манталитет”, разяснява Димов.

„ Кадърът с хорото на Рилските езера провокира доста огромно отвращение и това още веднъж ме навежда на мисълта за двойните стандарти”, разяснява Димов.

Той е безапелационен, че това е неприемливо и ще бъде наложена санкция от 10 хиляди лева на нарушителите.

„ Това провокира възмущението на толкоз доста хора, тъй като беше показано по този метод. Защо не беше показан случая с нерегламентираното бунище на Корал? И двете ги одобрявам за ненормални, и двете ги одобрявам за нарушаване, и към двете би трябвало да имаме идентичен подход”, безапелационен е Димов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР