Над посещението на полския министър-председател Матеуш Моравецки в САЩ тази

...
Над посещението на полския министър-председател Матеуш Моравецки в САЩ тази
Коментари Харесай

Политико: Моравецки в ролята на европейския анти-Макрон във Вашингтон

Над визитата на полския министър-председател Матеуш Моравецки в Съединени американски щати тази седмица е надвиснала сянка под формата на Еманюел Макрон.

За разлика от френския президент, който в изявление за " Политико " се опита да сложи известна отдалеченост сред Съединени американски щати и Европа при възможна бъдеща борба с Китай във връзка с Тайван и прикани за подсилване на " стратегическата автономност " на континента, полският водач акцентира изключителното значение на съюза сред Америка и Европа, не на последно място тъй като страната му е един от най-силните съдружници на Киев във войната с Русия.

" Вместо да построяваме стратегическа автономност от Съединените щати, предлагам стратегическо партньорство със Съединените щати ", съобщи той преди да отлети за Вашингтон.

В американската столица Моравецки продължи да нанася удари под кръста на френския президент.

" Не виждам друга опция - и тук сме безусловно на една и съща вълна - на построяването на още по-тесен съюз с американците. Ако страните на запад от Полша схващат по-малко това, то евентуално се дължи на историческите условия ", съобщи той във вторник във Вашингтон.

За разлика от Франция, която в продължение на десетилетия се възмущаваше от зависимостта на Европа от Съединени американски щати във връзка с нейната сигурност, Полша е един от най-ревностните американски съдружници на континента. От години Варшава упорства интензивно за разполагане на американски войски на нейна територия, а доста от последните ѝ контракти за доставка на оръжие са подписани с американски компании. По-рано тази година тя подписа контракт за 1,4 милиарда $ за закупуване на втора партида танкове " Ейбрамс ", а също по този начин се съгласи да похарчи 4,6 милиарда $ за съвременни изтребители F-35.

" Радвам се, че това предложение за още по-задълбочено стратегическо партньорство е нещо, което намира толкоз плодородна почва тук, в Съединените щати, тъй като знаем, че има разнообразни концепции, дефинирани от други в Европа, концепции, които основават повече закани, повече въпросителни, повече незнайни ", сподели Моравецки. " Полша се пробва да поддържа най-разумната политика, учредена на стеснен съюз със Съединените щати в границите на Европейския съюз, и това е най-хубавият път за Полша. "

Бързо сприятеляване

Полша се трансформира в един от най-важните съдружници на Украйна, а достъпът до нейните пътища, железопътни линии и летища е от решаващо значение за доставката на оръжия, муниции и друга помощ за Украйна.

Това спомогна за смяната на усещанията за Полша, която преди войната беше обсъждана като все по-маргинален член на западния клуб, с помощта на проблемите си с нарушаването на върховенството на закона, а в този момент се трансформира в основна страна от НАТО.

Варшава счита също по този начин, че съветската инвазия в Украйна оправдава дългогодишните ѝ съмнения към историческия ѝ зложелател, и не се тормози да сочи с пръст Париж и Берлин за това, че са сбъркали по отношение на опасността, която съставлява Кремъл.

" Стара Европа вярваше в съглашение с Русия и остаряла Европа се провали ", съобщи Моравецки на взаимна конференция с вицепрезидента на Съединени американски щати Камала Харис. " Но има нова Европа - Европа, която помни какво представляваше съветският комунизъм. И Полша е водачът на тази нова Европа. "

Ето за какво мненията на Макрон бяха посрещнати на нож от Варшава.

" Абсолютно не съм склонен с президента Макрон. Смятаме, че на Европа е нужна повече Америка... Искаме повече съдействие със Съединени американски щати на партньорска основа ", съобщи Марчин Пшидач, външнополитически консултант на полския президент Анджей Дуда, пред полското радио Zet, като добави, че концепцията за стратегическа автономност, прокарвана от Макрон, " има за цел да прекъсне връзките сред Европа и Съединени американски щати ".

Въпреки че Полша желае европейските страни да реализират задачата на НАТО за консумиране на най-малко 2 % от брутния вътрешен артикул за защита - цел, която се извършва единствено от седем страни членки на Алианса, в това число Полша, само че не и от Франция и Германия - и няма проблем с построяването на военна индустрия, тя не желае да отслабва връзките със Съединени американски щати, сподели Славомир Дембски, началник на финансирания от държавното управление Полски институт по интернационалните връзки.

Той предизвести, че диалозите на Макрон за разграничаване на Европа от Америка при положение на спор с Китай " заплашват да доведат до разпад Европейски Съюз, което е срещу ползите освен на Полша, само че и на множеството европейски страни ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР