Над половината сигнали за опасни стоки в ЕС за миналата

...
Над половината сигнали за опасни стоки в ЕС за миналата
Коментари Харесай

Над 50% от сигналите за опасни стоки в ЕС са от Китай и едва 22% за стоки от ЕИП

Над половината сигнали за рискови артикули в Европейски Съюз за предходната година са пристигнали от Китай и едвам 22 на 100 от Общността и трите асоциирани страни от Европейското икономическо пространство - Исландия, Норвегия и Лихтенщайн. Това заяви еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс при представянето на отчета за портала за сигурност на нехранителните артикули в Европейски Съюз и асоциираните страни. България е в златната среда.

През предходната година към портала за сигурност са подадени над 2 100 сигнала от националните управляващи на участващите в системата 30 страни и те са били последвани от близо 4 хиляди дейности във всяка страна. При 84 на 100 от случаите е имало и спомагателни дейности на национално равнище.

Според специалист, от всички подадени за предходната година сигнали, едвам 3 са били за непосредствена заплаха за здравето на потребителите. Той посочи, че в този портал не са включени питателните артикули, нито здравната инсталация.

За кои артикули има най-вече сигнали през предходната година - еврокомисар Дидие Рейндерс:

" Когато погледнем за кои категории артикули имаме най-вече сигнали за предходната година, виждаме, че това са играчките и моторните транспортни средства. След това идват директно козметиката, облеклата и електроуредите. При всички тях има опасности, свързани с химичните съставки - за такива опасности са 35 на 100 от сигналите ".

66 сигнала за рискови артикули са подадени в България за предходната година, като са подхванати 325 дейности. Най-много те са били за химически артикули - 39 на 100, по-късно за коли - 18 на 100 и за детски облекла и артикули, свързани с грижи за детето - 15 на 100. В това отношение страната ни е по средата измежду общо 30-те останали. Най-малко сигнали са подадени в Гърция - 7, а най-вече в Германия - 430, предаде БНР.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР