Над половината от сделките от началото на 2019 г. са

...
Над половината от сделките от началото на 2019 г. са
Коментари Харесай

Чакат нов ръст при сделките с жилища в 2020 г.

Над половината от покупко-продажбите от началото на 2019 година са с ипотечни заеми
Идната година пазарът на жилища в София ще регистрира растеж на броя покупко-продажби. Това предвиждат от BLD Bulgaria - водеща строително-инвестиционна компания, част от AG Capital. Причините се коренят освен в идното изповядване на покупко-продажбите ново строителство, които все още към момента са на стадий прелиминарен контракт, само че и в новите купувачи, които не губят мотивация да се снабдят с парцел.

„ Основен мотор на интензивността е добре работещата стопанска система. Клиентите са спокойни и подхващат дейности за възстановяване на метода си на живот. Покупката на парцел е измежду обичайните стъпки за това, т.е. високият интерес към огледи за жилища е натурален резултат от устрема на хората да покачат стандарта си. Слуховете за нов заможен балон на този стадий нямат никакви учредения, най-малкото тъй като не е осъществен към момента извънреден взрив - т.е. не се е формирал балон. През последните месеци имаме резистентен растеж на огледите и действителните покупко-продажби - уверен съм, че където има първокласен артикул, ще има и продажби”, споделя Димитър Савов, изпълнителен шеф на компанията.

По думите му, купувачите, които търсят парцел за персонално прилагане, не идват от останалите обитаеми места, както това бе годно допреди няколко години.

„ Днешните купувачи, преди да пристъпят към днешното си търсене, са живели в София, само че в по-малко и по-бюджетно жилище, или пък са били чартърен. При нас те търсят възстановяване на своя статус - по-голямо жилище или по-престижна локация”, споделя още Савов.

Данните на компанията сочат, че към 20% от покупко-продажбите са с капиталова цел. Те обичайно са за двустайни или маломерни тристайни жилища в региони с високо търсене на жилища чартърен. Мнозинството от клиентите постоянно са тези, които избират парцел за живеене. Отличава ги все по-високата придирчивост.

„ Покачването на цените при действително подписаните покупко-продажби по региони, което регистрира и националната статистика, е не от повишаването на даден парцел, а от това, че купувачите избират по-скъпи жилища. Имоти на по-ниски цени – без значение дали остаряло или ново строителство, има, само че тe не провокират интерес. Българите към този момент желаят да живеят в по-хубави апартаменти”, проучва данните Ирина Кънева, търговски шеф в BLD.

По данни на компанията, когато купуват ново жилище, по-голямата част от клиентите продават остаряло. Същевременно покупките с заем бележат растеж – от началото на 2019 година към 50% от покупко-продажбите на компанията са подписани с ипотека.

„ Сделките с външно финансиране не са резултат от неспособност на хората да се снабдят с парцела с персонални средства. Те купуват с заем, просто тъй като лихвите са ниски и това е извънредно на ниска цена и наличен запас. Изключение вършат единствено най-скъпите парцели, при които преобладават заплащанията със лични средства.”, добавя Кънева.

От компанията записват два основни индикатора, които стимулират крайното решение на купувачите – местоположението и вътрешното систематизиране на парцелите.

„ Тенденцията при градските ни планове е устойчива – ползата идва най-вече от хора, живели досега в същия квартал. Можем да кажем, че Манастирски ливади е единственото изключение – там купувачите ни са безусловно от всички точки на София. Причината е разумна – когато добавиш стойност в местоположението, се прибавя и търсене. В този квартал ние работим изцяло - построяваме улици, облагородяваме зелените зони, осигуряваме условия за децата. Развитието на регионите се трансформира в естествена задача на вложителите през последните години”, споделя Димитър Савов.

Ново в политиката на BLD e компанията да дава отговор и за последващото ръководство на етажната благосъстоятелност в плановете си. „ Целта ни е да запазим цената на плановете си, тъй като неправилното ръководство може да бъде извънредно сериозен катализатор на амортизацията на общата среда и спад на цената на имота”, споделя Кънева.

По отношение на профила на клиентите, от компанията показват, че към 40% от купувачите са чиновници на високи позиции или работят в IT сферата. Около 24% от клиентите се дефинират като притежатели или съсобственици на компании в сфери като строителство, енергетика, геодезия, автомобилостроене, медицина, услуги.

Към момента BLD продава интензивно няколко плана, от които три основни. Комплекс MONA в Манастирски ливади се състои от 4 етапи, от които втората е интензивно на пазара все още и разполага с над 130 жилища с друга функционалност. Първият стадий пък е напълно осъществен. Друг план на компанията е Secret Gardens в кв. Лозенец, който от BLD дефинират като „ място за хора с отношение и високи условия към средата, в която живеят”. Третият деен план на BLD е Sofia Slow Life District – комплекс, чийто първи стадий се състои от 18 еднофамилни двуетажни къщи, ситуиран във в.з. Приплат, против село Владая.

Такова структуриране на портфолиото разрешава на вложителя да предложи решение съгласно условията на другите купувачи на ново строителство в София. Като упованията на BLD са броят и профилът на търсещите да се резервира в границите на идната година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР