Над половината от проектантите на над 400 обществени поръчки за

...
Над половината от проектантите на над 400 обществени поръчки за
Коментари Харесай

Защо обществените поръчки в сферата на строителството водят до абсурди?

Над половината от проектантите на над 400 публични поръчки за строителство за последните три години нямат никаква експертиза в областта на архитектурата и строителството, като измежду тях се срещат и зеленчукопроизводители. Редица публични поръчки пък са раздадени с неосъществим период за осъществяване, което значи, че или поръчката е с предупреден победител, който е имал опцията да изготви плана авансово, или срокът за осъществяване ще бъде скришно продължен в този за премахване на забележките.

Това разкрива разбор на Управителния съвет (УС) на Камарата на архитектите в България (КАБ), чиито представители коментираха редица порочни практики в провеждането на публичните поръчки в областта на строителството и предложиха законодателни промени. 

Пълен инженеринг

Зам.-председателят на УС на КАБ арх. Петкана Бакалова отличи всеобщо възприетата процедура " цялостен инженеринг " като главен проблем при публичните поръчки, свързани със строителство. При нея всички участници в плана - проектанти, консултанти и строители, са подвластни от спечелилия поръчката, който най-често е строителят.

Бакалова разяснява, че практиката е комфортна за възложителя (общината, държавата), тъй като се договаря единствено с една компания, само че лишава опцията му по-късно да диктува изискванията на плана и да слага условия.

" Какво желае строителят? Максимална облага, което значи доста пари за ниско качество. И защото проектантът е безусловно подвластен от строителя в съответния случай, няма метод неговите хрумвания да стигнат до възложителя ", добави Бакалова.

Подобни терзания неотдавна показаха и от Камарата на инженерите в капиталовото планиране на среща с представителя на ПГ на Българска социалистическа партия Елена Йончева в Народното събрание.

Като образец арх. Бакалова даде Градската изложба на ул. " Гладстон ", Пловдив, за чието строителство е извършена социална поръчка. По нейни думи КАБ е изпратила питане за показване на плана пред обществеността на Пловдив, само че от общината дават отговор, че това не е допустимо поради авторските права. Проверка сочи обаче, че съгласно контракта с компанията реализатор правата принадлежат точно на общината.

" И община, и строител, като някаква загадка база на НАСА строят нещо секретно, а това е поръчка за 3.5 млн. лв.. И на следващия ден всички ще бъдем сюрпризирани от това, което се появи ", заяви арх. Петканова. 

Тя въпреки всичко акцентира, че от камарата не са против инженеринга  като цяло, само че го поддържат единствено след абстрактен план, който да даде концепцията и границите на финансирането и който да подсигурява неговото качество.

" Промените, които желаеме, са свързани с това архитектите да могат да носят отговорност. Затова сътрудника загатна, че трябвало проектантски бюра само и единствено да проектират, тъй като ние проверихме публичните поръчки - 30 сигнала, регистрирани зеленчукопроизводители печелят публични поръчки за планиране ", добави арх. Бакалова.

Според КАБ е редно да се съгласува Законът за камарите на архитектите и инженерите в капиталовия развой със Закона за публичните поръчки, в който липсва условие проектантските бюра да могат да бъдат регистрирани единствено от хора със съответната експертиза в сферата. 

КАБ също по този начин дефинира осъществените през последните години промени в Закона за устройство на територията като нездравословни за българското строителство и съобщи, че е редно законът да бъде заместен с обстоен кодекс за строителните и проектантските действия, който да откри систематизиране в функциите и отговорностите на функциите проектант, строител и възложител. По техни думи в него е значимо да бъде заложена директна материална отговорност посредством огромни равнища на застраховките, която да предотврати сегашната процедура на прекачване на отговорност във веригата от одобрителни процедури.

Критерии

Друг главен проблем съгласно арх. Бакалова са двата съществени критерия, въз основата на които се дефинира кой печели публичната поръчка - най-кратък период и най-ниска цена, която обаче поради късия период цената постоянно става извънредно висока.

Тя цитира редица образци за здания с непостижимо къс период за осъществяване в разнообразни градове в България, измежду които социална поръчка за детска градина в Гоце Делчев, извоювана със период за осъществяване 2 дни. Според нея сходни решения постоянно значат, че проектантът е авансово определен с условия, които никой различен не може да извърши, или ще бъде прибавен прикрит период за дотъкмяване, да вземем за пример в границите на този за премахване на забележките. 

" Това значи архитектите да измерят постройката, да изчертаят, да плануват материали, да създадат обследвания, да плануват нови системи и така нататък Този период за всички тези неща е неуместен. Когато писахме на кмета на Гоце Делчев да приключи поръчката, той сподели: " Това е неприятно, само че е законно ", разяснява Бакалова.

Тя даде още образци в други български селища, като осъществяване на 44 обекта в Златоград за 10 дни или период от 4 дни за проектирането на подсилване на учебно заведение в Панчарево, което явно има градивни проблеми, т.е. рисково е децата да бъдат вътре. Според други раздадени поръчки в Сливница пък площад се проектира за 5 дни, а във Велико Търново се прави работен план за спектакъл за 10 дни. Сред образците беше и нашумелият в последно време мост в Пазарджик, прочут от диалога с кмета на града за процедурката, проектчето и за секса на жабките.

Според представителя в Архитектурния съвет на Европа арх. Милков, с цел да се избегне ценовият и времевият дъмпинг в Закона за публичните поръчки, е редно да се запише, че цената и срокът се дефинират на база методиката за себестойността на проектантския труд в капиталовото планиране и устройственото такова. По европейски модел да вземем за пример измежду основните критерии са разноските за целия витален цикъл на постройка, взаимоотношението качество - цена и екологичните условия. По негови думи е редно и от критериите за асортимент да се изключат непотребни неща като оборот, а главният да е проектантският опит. В момента за проектантски опит се смята планиран или изпълнен план за последните 3 години, само че от сектора упорстват той да бъде повишен на най-малко 10 години.

Дискриминационни условия

Арх. Бакалова акцентира, че в сектора се срещат и така наречен дискриминационни условия, при които общините приканват архитектите да изготвят планове без възнаграждение, които не е несъмнено дали въобще ще бъдат осъществени. По нейни думи това стопира по-малките компании да вземат участие, защото нямат финансова опция да работят върху нещо без обезпечена възвръщаемост. 

" Какво значи това? Една община споделя: " Моля ви се, елате на състезанието и проектирайте без пари. Ако печеля финансиране след две-три години от някоя стратегия, ще ви платя ". Това значи, че от 100 обекта се финансират 30. Един архитект би трябвало да одобри, че 70% от труда му отива на боклука ", разяснява тя.

Според нея под 50 компании от общо 4500 архитекти вземат участие в подобен вид състезания, което води до загуба на експертен капацитет. Тя акцентира, че различен значителен проблем е, че общините непрестанно смъкват цените за планиране, и то съзнателно.

Арх. Юлия Железова посочи като образец обстоятелството, че Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) е пуснало серия от поръчки по Програмата за развиване на селските региони с значителен финансов запас, от порядъка на 200 хиляди лева, като поръчките обаче ще бъдат изплатени, ако общината завоюва финансирането. Според нея по този метод проектантите биват третирани като кредитна институция, когато нито общината, нито страната имат ресурса сами да кредитират тези общински начинания. Така проектантите работят върху нещо в продължение на години, без никакъв ангажимент от страна на общините, когато получат готовия план, да попълнят апликационни форми и да аплайват. 

Интелектуален труд

Арх. Петър Киряков от УС на КАБ показа систематичен разбор на финансовата рамка за публични поръчки, защото съгласно него те на практика основават пазара на строителство и диктуват пазарните равнища даже при планове с присъединяване на частни вложители. 

По негови думи навсякъде в свободния свят, както и в България, цената на интелектуалната част на инвестицията е 12% от строителната стойност. В България въпреки всичко на процедура се получава съществено разминаване, при което вместо 12% за интелектуален труд в действителност остават 2%, като останалите 10% не се икономисват, а също се харчат, само че за характерни за българската процедура действия. 

Така да вземем за пример 5% от строителната стойност се отделя за така наречен самостоятелен контрол в строителството, който на практика отстрани проектанта от процеса на реализация на неговия личен план. 2,5% се отделя за финансиране на работата на чиновници на Министерство на районното развиване и благоустройство. Други 2.5% финансират чиновниците на общините, на чиято територия се намират обектите и които извършват още веднъж непредвидената в закона роля на началник план. Така за интелектуален труд остават другите 2%, които се дефинират като индикативна стойност на публичната поръчка, под която участниците би трябвало да създадат своите предложения. 

" Това е два пъти по-малко в сравнение с за чиновниците в общините и Министерство на регионалното развитие, четири пъти по-ниско от заплащането за надзора и 44 пъти по-малко от това на строителите ", добави арх. Киряков.

Според него по този метод в границите на публичната поръчка проектантът/архитектът няма опция да обмисли техническите решения, да дефинира съответни елементи, да създаде правилна счете документи, както и да взе участие в или надзирава осъществяването на личните си планове.

Така изброените числа значат, че архитектът има доста дребна отговорност и надзор върху плана си. По негови думи тази система не е плод на съответно ръководство или на съответна процедура - тя е създавана през годините от всички партии.

Други законови спънки

Оценката в отчета на КАБ е, че резултатът от Закона за публичните поръчки от 2016 година в областта на строителството е отрицателен. От камарата оферират той да бъде ревизиран в частта му за интелектуалните услуги, планиране и строителство, както и да се сътвори специфичен закон за строителство с публични средства. Те цитираха практиката в немското законодателство, където има обособен закон за строителство, друг от Закона за публичните поръчки, който в България се отнася към всевъзможен тип доставки. " В българския Закон за обществените поръчки проектантската активност е приравнена с доставката на тоалетна хартия да вземем за пример ", сподели арх. Милков.

Чиновнически практики

Според арх. Железова различен проблем е, че работата на архитектите постоянно се прави оценка от служители, които нямат знания в сферата. По нейни думи постоянно се случва техническите оферти за планове да бъдат изслушвани от комисия, измежду чиито членове няма нито един проектант или човек с експертиза в строителството. Тя дефинира процедурата като " официално отблъскване на номера ".

Авторски права

Според КАБ не е редно и че общините изземат авторските права на архитектите посредством добавени към контракта клаузи. По думите на архитектите това вреди на публичния интерес, защото по този метод създателите не могат действително и законово да пазят концепцията и плановото си решение след това. Според тях е редно авторските права върху плана да остават на проектанта, а не да се трансферират на възложителя, с цел да се не се случва разминаване сред плана и реализацията му.

Конкурсите

Представителите на КАБ разясниха, че и начинът, по който се организират архитектурните състезания, също основава редица проблеми. Праговете на възнаграждение и разпределянето на средствата в българските условия не притеглят кандидатури от задгранични архитекти. Структурата и неналичието на бистрота пък основава усещане, че те са предизвестени - постоянно да вземем за пример състезания се афишират в късните часове в петък. 

Жалби

Според закона браншовите организации могат да апелират изискванията на публични поръчки, само че Върховният административен съд също по този начин отсъди, че те не могат да апелират обществени предложения, които са на стойност под 70 хиляди лева От организацията настояха да получат опцията на апелират изискванията на всяка социална поръчка, с цел да се реализира по-голям надзор върху процеса.

Медийни изяви


От камарата упорстват и да се разрешава на архитектите да имат медийни изяви, с цел да може да се пазят концепциите и да се взема отношение, когато има проблеми. Те разясниха случая с основния архитект на ремонта на ул. " Граф Игнатиев " - арх. Иво Панталеев, който, макар високите равнища на публично напрежение по тематиката, съвсем не беседва с медиите.

Според тях такова поведение не е задоволително, само че по техни думи самият Панталеев ги уведомил, че има уговорка за възбрана за медийни изяви без писменото единодушие на възложителя. Кметът на София Йорданка Фандъкова обаче е дала отговор, че не знае за сходна уговорка, само че все пак ще обезпечи писменото единодушие, в случай че е належащо.

По думите им тази вечер следва среща с Фандъкова, общинския консултант Калоян Паргов, основния проектант на София Здравко Здравков и представители на КАТ, на която е поканен и самият арх. Панталеев. Според тях, в случай че Панталеев още веднъж откаже да участва, ще бъде стартирано дисциплинарно произвеждане в камарата, като най-тежкото наказване би било отнемане от дееспособност за период до една година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР