Над половината от населението на Албания би искало да емигрира

...
Над половината от населението на Албания би искало да емигрира
Коментари Харесай

Повече от половината Албания мечтае да емигрира

Над половината от популацията на Албания би желало да емигрира към по-богати страни с по-добро обучение, сочи проучване, представено от Ройтерс.

Според проучването, ръководено от Ръсел Кинг от университета в Съсекс и албанския откривател Илир Гедеши, евентуалните претенденти за миграция в страната са се нараснали от 44 % през 2007 година до 52 % през 2018 година

След краха на комунизма в Албания през 1991 година над 1,4 милиона албанци, близо половината от настоящето население на страната, са емигрирали главно в прилежащите Италия и Гърция и по-малко във Англия, Германия и Съединени американски щати.

Проучването демонстрира, че икономическите претекстове си остават главен фактор, само че не в толкоз мощна степен, и че обмислящите да емигрират в този момент предпочитата Германия и Съединени американски щати.

Близо 65 000 албанци са кандидатствали за леговище в Германия през 2015-2016 година, като молбите на множеството от тях са били отхвърлени, защото страната стартира да приема сирийски бежанци, бягащи от войната в родината си. Оттогава Германия стартира да приема лекари и медицински сестри, като съвсем всички от тях са новозавършили.

След като икономическата рецесия засегна от 2008 година стопанските системи на Италия и Гърция, където живеят близо един милион албанци, изпращаните пари към Албания, които са от основно значение за облекчение на бедността, понижиха с една трета и 133 544 мигранти се завърнаха в родината си, отбелязва Ройтерс.

По-рано безработните, неквалифицираните и необразованите бяха евентуални мигранти. Сега квалифицираните, образованите, имащи работа и положително икономическо състояние желаят да емигрират, уточни Гедеши пред Ройтерс.

Ние констатирахме също по този начин, че икономическите аргументи имат по-малко значение, защото хората в този момент желаят да емигрират поради по-дборо обучение. Някои желаят също по този начин да изоставен страната, тъй като не виждат бъдеще в Албания, добави той.

Имайки поради възходящият учебен профил на евентуалните емигранти, проучването предлага на Албания да търси съглашения за " контролирана миграция на квалифицирани фрагменти, като постоянно се имат поради заплахите от приключване на мозъци и квалифицирани хора ".

Според проучването би трябвало да се създадат старания за възстановяване и разширение на структурата на заетостта и опциите за бизнес в Албания, тъй че по-малко хора да бъдат песимистично насторени за бъдещето си в Албания и да виждат миграцията като единствен излаз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР