Над половината от доходите на населението идват от работната заплата.

...
Над половината от доходите на населението идват от работната заплата.
Коментари Харесай

Средният доход на човек достига 1431 лв. към септември

Над половината от приходите на популацията идват от работната заплата.

© Цветелина Белутова 30.1% от разноските на семействата отиват за храна през третото тримесечие на годината. Още по тематиката
Средната заплата доближава 1064 лева през септември

Възнагражденията нарастват с 11.5% по отношение на година по-рано, а броят на наетите остава постоянен
10 ное 2017
Инфлацията още веднъж се форсира

Цените на артикули и услуги нарастват с 2.1% през септември, най-вече вследствие на по-скъпи храни, газообразни горива и топлоенергия
13 окт 2017
Средният приход на човек пораства с 9.4% към юни

Основният източник на повече средства е работната заплата
15 авг 2017
Средният брутен приход на разположение от семейството доближава общо 1431.3 лева през интервала юли - септември на тази година, което съставлява покачване от 9.4% на годишна база. Подобно на предходното тримесечие, главният източник на повече средства е по-високата работна заплата. Положителен принос има и нарастването на прихода от независима претовареност, който доближава 110 лева Това демонстрират последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Паралелно с приходите нарастват и разноските на разположение от семейството - с 13% по отношение на същия интервал на предходната година, като по този начин доближават 1382.3 лева към края на септември. Тук нарастването е по-равномерно разпределено, само че изразителен принос имат разноските за храна и комунални услуги, което евентуално да се дължи на инфлацията в тези групи артикули.

Повече пари от заплата

Над половината от приходите на популацията идват от работната заплата. Това съответствие обичайно не се трансформира доста, като казусът е подобен и това тримесечие. Делът на заплатата нараства, само че напълно леко - с 0.3 прочие п. до 54.4%, сочат данните на Национален статистически институт. Съществената тежест в композиция с двуцифрения растеж на междинните хонорари през интервала юли - септември изясняват и огромният принос към нарастването на приходите за тримесечието - 5.4 прочие п.

Вторият фактор са пенсиите, които способстват за още четвърт от общите хонорари. Те обаче леко понижават през последните 12 месеца (с 0.1%), като по този начин дърпат общия растеж надолу. Трети детайл са приходите от независима претовареност, които oстават дребен дял (7.7%), само че пък означават значително покачване - с 29.9% по отношение на година по-рано.

Разходите за храна порастват

Успоредно с нарастването на приходите данните демонстрират и покачване на разноските на семействата в България. На всеки човек се падат по 1382.3 лева общо за интервала юли - септември, като малко над една трета от парите отиват за храна, питиета и цигари. Ръстът е с 13% по отношение на година по-рано, а 4.3 прочие п. от него се дължи на по-високите разноски за храна и комунални услуги. Положителен принос имат и разноските за превоз, жилищно обзавеждане и поддържане на дома, обществените осигуровки и налозите.

Данните за потреблението на семействата обаче демонстрират, че няма доста нарастване в покупките на съществени хранителни артикули. Това значи, че нарастването евентуално се дължи на по-високите цени на храните тази година. Повишението на разноските за жилища, вода, ток и горива също може да има пояснение, друго от по-силно ползване. В данните за инфлацията към този момент няколко месеца се следи повишаване на газообразните горива и топлоенергията, което евентуално е обвързвано с административното покачване на цената на природния газ от април тази година.

През второто тримесечие на годината разноските на разположение бяха 1195.3 лева По-високите равнища се дължат значително на летния сезон, през който семействата разходват доста повече за свободно време, отмора и обучение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР