Над половината от българите - 60,5% не одобряват протестите, срещу

...
Над половината от българите - 60,5% не одобряват протестите, срещу
Коментари Харесай

Над 60% от българите не одобрявали протестите

Над половината от българите - 60,5% не утвърждават митингите, против 26,1%, които ги поддържат, а 13,4% не могат да преценяват или не дават отговор на въпроса. Това демонстрират данните от изследване на " Барометър България " в сондаж, изработен в интервала от 3 до 11 месец. От " Барометър България " категорично прецизират, че настройките на българите не могат да бъдат представителни сега, защото сезонът е летен и българите са на плажа и не наблюдават политическата обстановка интензивно. Освен това изследването е направено измежду 842 души - пълнолетни, което не е представителна извадка.

Първият въпрос, който задават от " Барометър България " е " Одобрявате ли митингите, с които се желае оставка на премиера Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев? "
 Снимка 492024
Източник:

На втория въпрос настройките са по-разбити: 20% от респондентите дават отговор, че утвърждават митингите, а 2,1% декларират, че вземат участие в тях. Не ги утвърждават 23,8%. 26,4% не са съгласни с блокирането на улици и кръстовища, а съгласно 13,2% от интервюираните митингите са ставали банални. Над една десета - 10,7%, показват разочарованието си от водещите фигури на митингите, а 3,9% не могат да преценяват или не дават отговор.
 Снимка 492023
Източник:

На въпроса желаете ли оставка и незабавни предварителни избори 20,3% от интервюираните дават отговор с " Да ", 70,8% - с " Не ", а 8,9% не дават отговор или не могат да преценяват.
 Снимка 492022
Източник:

Нагласите на гласоподавателите, в случай че изборите се организират през днешния ден, не бележат огромна смяна спрямо предходни изследвания от 2020., установяват още от " Барометър България ". Четири са сигурните обединения, които биха попаднали в Народното събрание - ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Обединените патриоти. За тях биха дали своят вот надлежно - 24,9%, 121,1%, 7,8%, 7,5%.
 Снимка 492021
Източник:

Въпреки митингите и акция " Росенец " партиите на Слави Трифонов " ИТН " остава с 3,4% поддръжка, а на Христо Иванов " Да, България " с 3,1% поддръжка. Евентуалният политически план на Мая Манолова с поддръжка от 1,2% също остава под бариерата от 4% за парламентарно посланичество.

Така претендиращата за опция " Да, България " не излиза отвън обичайното си изборно ядро образувано въз основата на ДСБ (така наречените костовисти). Опитите на Хр. Иванов да се прави на националист отблъснаха част от симпатизантите на групировката, които са с демократични визии, установяват от " Барометър България ".

Новозаявените искания за опция от страна на Мая Манолова, Слави Трифонов и Цветан Цветанов към този момент остават в полето на " медийни кандидати " без действително доказана изборна поддръжка.

Като цяло изводът от " Барометър България " е, че четирите политически партии с корав електорат - ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, Обединени патриоти, са с десетилетно построена електорална база и конструкция и тя е ненарушена.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР