Над половината от албанките, жертви на домашно насилие, смятат, че

...
Над половината от албанките, жертви на домашно насилие, смятат, че
Коментари Харесай

Половината от албанките са жертви на домашно насилие, повечето обвиняват себе си

Над половината от албанките, жертви на домашно принуждение, считат, че би трябвало да го търпят, с цел да поддържат фамилията дружно. Те нормално упрекват себе си и считат, че да кажеш на някого за това е срамно.

Това са резултатите от отчета Women and Men in Albania 2021 на UN Women и INSTAT.

Той отбелязва, че 52,9% от дамите са претърпели домашно принуждение през живота си, а 36,6% споделят, че го претърпяват сега.

Обикновено нападателите са интимните им сътрудници или членове на фамилията. Най-често срещаните типове принуждение включват насилствен надзор, психическо, физическо и полово принуждение. Жените, които са били измъчвани от неинтимни сътрудници, оповестяват, че са били удряни и ритани като най-често срещан тип принуждение. За омъжените дами насилието нормално се случва през първите 1-3 години от брака. Обикновено техните насилници не са образовани над гимназиално равнище.

Над 13% от всички убийства в Албания през 2020 година са осъществени в фамилията, да вземем за пример от съкровен сътрудник.
 Доклад: В Европейски Съюз пандемията подхрани расизма, домашното принуждение и малтретирането на деца Доклад: В Европейски Съюз пандемията подхрани расизма, домашното принуждение и малтретирането на деца
" Пандемията и провокираните от нея реакции изостриха съществуващите провокации и неравенства във всички области на живота, особ...

Данните, показани в отчета, демонстрират, че дамите са по-високо образовани, правят по-малко закононарушения, само че въпреки всичко е по-вероятно да бъдат изложени на риск от изпадане в беднотия. През 2019 година 23% от популацията е било изложено на риск от беднотия. Още 37% са били изложени на риск от тежки материални ограничения. Изложените на риск от обществено изключване съставляват 46,2% от популацията, само че в границите на тези числа дамите и девойките са изложени на по-висок риск.

Що се отнася до образованието, 99,9% от момчетата и 94,2% от девойките посещават наложително обучение на начално равнище. Но що се отнася до университета, 71,9% от девойките не престават, до момента в който единствено 46,7% от момчетата.

Най-популярните академични специалности са бизнес изследвания, администрация и право. Жените избират бизнеса, администрацията и правото, здравето и благосъстоянието, изкуствата и филантропичните науки. Мъжете избират бизнес администрация и право, инженерство, произвеждане и строителство, както и здравето и благосъстоянието.

По отношение на здравето и благосъстоянието дамите са по-склонни да ядат повече плодове и зеленчуци и да спортуват постоянно. Жените също са в междинния диапазон на здравословно тегло с ИТМ 25,4, до момента в който мъжете са приблизително затлъстели с ИТМ 44,6.

Жените пият и пушат по-малко от мъжете. Това може да е част от повода, заради която те живеят до четири години повече от тях.
 СЗО: Всяка трета жена е претърпяла принуждение СЗО: Всяка трета жена е претърпяла принуждение
Всяка трета жена в света към този момент е претърпяла физическо или полово принуждение, съобщи Световната здравна организация, предупреждавайки, че...

Над 17 000 души са сключили брак през 2020 година 50% от албанските дами са се оженили преди 24 година, а 78% преди да навършат 30. Мъжете обаче изчакват, до момента в който навършат 34 години преди 81% от да се оженят. Около 6,6% от дамите са се омъжили преди 18 години, до момента в който нула са случаите на мъжете, оженили се толкоз млади.

Но броят на ражданията понижава в Албания. През 2020 година е имало малко над 28 000 раждания, само че цифрата остава под равнището от 2,1 на двойка.

Съотношението момчета и девойки остава на неестествено равнище. На всеки 100 девойки се раждат 107 момчета, две повече от естественото равнище, което допуска съществуването на селективни аборти.

Жените нормално стават майки на 29 години, до момента в който мъжете са в средата на 30-те. Бременността при младежите понижава, по-специално във възрастовата група 15-19 години.

Средната възраст за раждане е 29 години, като се следи нарастване на броя на бременностите при по-възрастни дами. Статистиката демонстрира, че мъжете стават татковци пет години по-късно, в сравнение с дамите майки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР