Над половината или 50,5% от работещите хора у нас не

...
Над половината или 50,5% от работещите хора у нас не
Коментари Харесай

Над 50% от работещите българи не ползват чужд език

Над половината или 50,5% от работещите хора у нас не употребяват нито един непознат език. Това сочат данни на Евростат.

Българите сред 25 и 64-годишна възраст, които употребяват най-малко един непознат език, са 33 на 100. 14 % пък боравят с два езика, а единствено 3 % - с повече.

Най-висок е делът на българите, които не употребяват нито един непознат език, измежду хората у нас с главно или по-ниско обучение – 83 на 100 от тях. Около 60 на 100 от хората със приблизително обучение у нас също не употребяват нито един непознат език.

Тази езикова преграда е годна и за безработните българи – 70% от тях не са учили и не употребяват непознат език. Подобна е и обстановката в българските села – 72% от трудоспособните българи там също не употребяват нито един непознат език.

Най-висок е статусът на българите с най-малко един непознат език измежду висшистите – близо 1 милион, както и измежду хората у нас на възраст 35-54 години, също един милион души. Повече от милион и половина българи, които живеят в градовете употребяват също най-малко един непознат език, толкоз са и заетите и работещи българи с чуждоезикови знания.

По данни на Евростат най-широко употребяваният език измежду европейците е британският , следван от френския и немския. Освен България, в Европейски Съюз има още три страни, в които главната част от популацията в трудоспособна възраст не познава и не употребява непознати езици. Те са Унгария (42%), Румъния (36%) и Англия (35%)

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР