Над половината българи (57%) споделят песимистични нагласи спрямо развитието на

...
Над половината българи (57%) споделят песимистични нагласи спрямо развитието на
Коментари Харесай

Проучване : Над половината българи са песимистични за развитието на икономиката след пандемията

Над половината българи (57%) споделят песимистични настройки по отношение на развиването на стопанската система в идната една година. Най-голям дял (31%) показват, че ще е належащо повече от една година, с цел да се завърнем към естествения метод на живот, а 9% декларират, че в никакъв случай няма да се върнем към него. 68% показват, че биха се тормозили да посещават места, където има доста хора.

Това демонстрират данните от прочуване на “Тренд “ по поръчка на вестник “24 часа “, отдадено на обстановката към COVID-19.

63% от интервюираните показват, че Националният действен щаб против разпространяването на ковид в България се оправя с работата си. 27% са на противоположното мнение.

В общественото пространство продължава дебатът във връзка с ограниченията взети в България и другите страни, и подхванатата тактика от страна на Швеция за създаване на „ стаден имунитет “. Мнението на интервюираните е разпределено на три равни дяла. 33% показват, че тактиката на Швеция е вярна. Същият дял (33%) са на противоположното мнение и считат, че тази тактика не е вярна. 34% не могат да преценяват.

В изследването бяха заложени редица въпроси свързани с чувството на хората за психическото и физическото им положение, приходи и работно място, както и избрани терзания.

Липсата на обществени отдушници, както и неналичието на работа при някои, води до високи дялове на отрицателно въздействие върху психическото и физическо положение на хората. Малко над половината от интервюираните (52%) показват, че множеството време прекарано у дома въздейства отрицателно върху общото им психическо и физическо положение. 18% са на противоположното мнение. Едва 5% показват, че по-скоро регистрират позитивно въздействие върху общото им психическо и физическо положение.

23% показват, че не стоят у дома повече време от нормално. Необходимо е да се направи конкретизиране, че разхлабването на ограниченията в последните дни и множеството благоприятни условия за излизане, ще доведат до динамичност в тези данни.

По-скоро песимистични са настройките във връзка с стопанската система в идната една година – 42% максимален дял споделят това мнение. 15% са доста песимистично настроени. Въпреки това 31% са по-скоро оптимистично настроени и 6% са доста оптимистични по отношение на развиването на стопанската система. 22% от интервюираните са на мнение, че приходите им ще намалеят сензитивно в идната една година, а 24%, че по-скоро ще намалеят. Ниски дялове се регистрират във връзка с настройките за повишение на приходите.

Очакванията на българите за завръщане към естествения метод на живот, който имахме преди пандемията, демонстрира осъзнаване на продължителната борба, която ни чака. Най-голям дял (31%) показват, че ще е належащо повече от една година, с цел да се завърнем към естествения си метод на живот. 14% считат, че това ще се случи сред 1 и 3 месеца. Същият дял (14%) са на мнение, че това ще отнеме сред 3 и 6 месеца. 9% от интервюираните са на мнение, че в никакъв случай няма да се върнем към естествен метод на живот.

Именно чувството, че тази рецесия няма да бъде преодоляна доста бързо се удостоверява и от терзанията на хората. 68% показват, че биха се тормозили да посещават места, където има доста хора. 28% са на противоположното мнение. 57% биха се тормозили да отидат на ресторант/ кафе, а 39% не биха се тормозили. 64% изпитват терзания да пътуват в чужбина, 29% не биха се тормозили. Две от тестваните варианти имат по-висок дял на липса на терзание – ходенето на работа – 59% показват, че не биха се тормозили, а 32% показват, че биха се тормозили. 48% от своя страна не биха се тормозили да отидат на море това лято, до момента в който 43% показват, че биха се тормозили.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР