Над половин милион българи се канят да пътуват по време

...
Над половин милион българи се канят да пътуват по време
Коментари Харесай

Над половин милион българи се канят да пътуват за празниците

Над половин милион българи се канят да пътуват по време на идните празници. 60 000 от тях се стягат за чужбина, а останалите половин милион - в България. Освен зимните, най-търсени ще бъдат балнео и спа курортите, вилите и къщите за посетители. Това разяснява шефът на Института за разбори и оценки в туризма (ИАОТ) Румен Драганов в ефира на БНР.

По думите му най-търсени са хотелите от по-висока категория, в който обаче цените през този сезон ще скочат с до 17 %.

"Това повишаване важи до началото на зимния сезон. Ако погледнем в огромните планински курорти, те резервират цените или са с леко са с леко увеличени до 18 декември. След това няма оповестени цени ", разяснява той, като добави, че решаващо ще бъде повишаването на енергоносителите – тока, петрола, газта и по какъв метод те биха се отразили на туризма.

Според статистиката на ИАОТ цените могат да се усилят с 40 - 50 на 100 в местата с по-голям енергоизточник като лифтовете. По отношение на хотелите и заведенията за хранене цените не се чака да се покачат повече от тези 11 % – 17 %.

Драганов добави, че се резервира наклонността българите да избират да пътуват по празниците до близки страни като Гърция, Турция, Сърбия и Македония, а също и до по-топли дестинации - Северна Африка, Карибският басейн и Дубай. Очакванията са през празничните почивни дни България да бъде посетена от към 120 000 чужденци.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР