Над половин милиард сме дали за хеликоптери, които могат да

...
Над половин милиард сме дали за хеликоптери, които могат да
Коментари Харесай

За 15 години за модернизация на армията са вложени 2 млрд. лева, но без ефект

" Над половин милиард сме дали за хеликоптери, които могат да летят единствено в пустинята и лятно време да вървим до морето с тях. "

Помните ли тази фраза на премиера Бойко Борисов от трагичните дни на февруари 2012 година, когато водата от скъсана язовирна стена заля хасковското село Бисер?

" Проблемът е, че хеликоптерите " Кугър ", за които дадохме толкоз пари, нямат системи против обледяване и рискът да паднат, като излетят, е доста огромен. Машините могат да се повдигнат до не повече от 60 метра височина и не могат да летят бързо - над 60 метра температурата е доста ниска и може да се обледят и да паднат ", изясни тогава от борда на единия от тях министър-председателят.

Когато през октомври 2017г. летците от " Граф Игнатиево " заплашиха, че няма да летят, тъй като не са сигурни в техниката, Борисов съобщи, че " са купени най-скъпите самолети " Спартан ", купени са най-скъпите хеликоптери " Кугър ", колкото е направено за българските летци, за никой различен не е направено толкоз в последните години - те са получили милиарди. "

Два месеца по-късно на съвещание на Министерския съвет министър председателят, който за последните 9 години води трето държавно управление, сподели: " Купени са 12 " Кугър " -а, транспортни хеликоптери. Повтарям, транспортни. В редовност да летят през днешния ден са четири. Така са купувани – нито поддръжка, нито е считано какъв брой пари ще костват И не мога да си обясня за какво са 12 транспортни хеликоптера! После, три " Пантер " -и – отново хеликоптери и отново транспортни, и три " Спартан " -а – самолети, само че също транспортни. "

Проверка на " Дневник " сподели, че за последните 15 години армията е получила близо 2 милиарда лева за рационализация и превъоръжаване. Но от изразходването им не са добавени съвсем никакви качества за армията.

До края на юли 2018 година - месецът на годишната среща на върха на НАТО на 11-12 юли в Брюксел - Народното събрание ще задвижи рационализация за над 4 милиарда лева в идващите 10 години. Публичен обстоен разбор на това с каква успеваемост са били изразходвани до момента милиарди от бюджета няма.

Парламентът утвърди два плана за 3.26 милиарда лева за рационализация на армията на 8 юни със 151 гласа " За ", 7 бяха срещу и един народен представител се въздържа. Общо 1.46 милиарда лева се планува да костват 150 бойни машини за пехотата. Те би трябвало да бъдат изплащани до 2029 година, а първите машини да дойдат още през 2019 година За " най-малко 8 " многоцелеви изтребителя са приготвени 1.8 милиарда лева, които ще бъдат разсрочени за 9 години. На втория стадий от плана би трябвало да се купят още 8. Очакванията са и двата контракта да бъдат подписани до края на годината. До края на месеца Народното събрание ще одобри и план за нови военни кораби за близо 1 милиарда лева Така плановете за рационализация на армията ще станат за 4,24 милиарда лева

Това е над два пъти повече от интервала 2003-2014г., само че и анексирането на Крим от Русия и настояването на Съединени американски щати съдружниците в НАТО да усилят разноските за защита, трансформираха условията.

Между 2003 г и 2014 година за рационализация и превъоръжаване са изразходвани 1.63 милиарда лева при планувани 1.79 млрд.лв. Данните са от отчетния отчет на служебния министър на защитата Велизар Шаламанов август-октомври 2014 година Това е единственият разбор на разноските за защита юридически от държавно управление, който е обществен.

През този интервал управляваха постоянните кабинети на Симеон Сакскобургготски (2001-2005), Сергей Станишев (2005-2009), Бойко Борисов (2009-2013) и Пламен Орешарски (2013-2014), както и служебните на Марин Райков и Георги Близнашки.

" Като цяло обективният разбор демонстрира, че активността по рационализация и превъоръжаването през годините е била несъответстваща на целите ", написа в документа от преди 4 години. За това изключително мощно е асъдействало отсъствието на съвременни способи за ръководство на плановете и заради това вместо придобиване на съвременни средства се стига до доставка на остaряло съоръжение и преустановяване на планове с големи загуби. " В резултат на това процесът по рационализация и превъоръжаване е с резултати прекомерно разнообразни от действително нужните бойни качества на въоръжените сили ", написа още в документа, който може да бъде открит мъчно.

Към сумите от отчета би трябвало да се прибавят и парите за непрекъснато нужната поддръжка на МиГ-овете и парите по секретни планове, които най-често са по рамкови съглашения и не попадат във забележимите през публичните поръчки разноски.

Военновъздушните сили са най-големият адресат. Между 2003 и 2014 година за тях са отишли над 1.28 милиарда лева . Към тази сума би трябвало да се прибавят и парите, давани за ремонт на изтребители и хеликоптери за последните 4 години.

От 15 нови хеликоптера летят 5-6

Най-скъпият до момента контракт за рационализация на въоръжените сили е производителя " Юрокоптер " (Eurocopter през днешния ден се назовава Airbus Helicopters). Той беше подписан през 2005 година по времето на кабинета " Сакскобургготски " за 358 млн. евро. Срещу тази сума трябваше да бъдат доставени 12 транспортни вертолета AS 532AL Cougar за Военновъздушни сили и 6 морски вертолета AS 565MB Panther за Военноморски сили. По време на първия кабинет на Борисов (бел.ред. - тъкмо тогава избухна международната финансова и икономическа криза) параметрите бяха предоговорени от кабинета " Борисов 1 " и бяха отказани три от вертолетите Panther. Спорните въпроси с компанията бяха изчистени едвам преди дни.

Кризата отмина, само че сега летят 4 хеликоптера " Кугър " (Cougar) и два " Пантер " (Panther), откакто през предходната година един Panther катастрофира и водачите починаха.

 Хеликоптерите Кугър се употребяват за превоз и медицински евакуации
© ВМА

Хеликоптерите Кугър се употребяват за превоз и медицински евакуации

До края на годината " Кугър " -ите би трябвало да полетят, защото през януари бяха подписани 3 контракта за ремонт и поддръжка за близо 5 млн. лева за период от 84 месеца.

Тези машини бяха купени за въздушна поддръжка на сухопътните войски (СВ), само че не способстват с нищо за качествата на пехотата , защото са поръчани без бронировка и въоръжение.

От 3 нови транспортни самолети лети 1

Три нови транспортни самолета " Спартан " (Spartan) бяха закупени от италианската компания " Аления Аеронавтика " през 2006 година. Първоначалният контракт предвиждаше доставката на 5 самолета " Спартан " за 158.22 млн. лв., само че той също бе предоговорен от първото държавно управление на ГЕРБ и страната ни се отхвърли от последните две машини. В моментът от тях лети единствено един - още веднъж поради липса на контракт за поддръжка. Нов контракт беше подписан при започване на май за 17.5 млн. евро, който би трябвало да обезпечи употреба на машините до 2024 година

МиГ-овете гълтат стотици милиони

Основният аероплан на Военновъздушни сили, с който главно се носи дежурството по защита на въздушните граници, е МиГ-29. Налага се тези руски самолети да бъдат поддържани макар желанията на последните няколко държавни управления за промяната му с изтребител, създаден в страна член на НАТО или Европейски Съюз, с цел да се изпълнят уговорките ни към НАТО и с цел да се резервира изтребителната авиация.

За да са годни за полети в интервала 2006-2013г. с производителя - съветската държавна корпорация РСК МиГ, са подписани 9 контракта за 103.73 млн.лв, от които са усвоени 88.84 млн.лв. В този интервал два от договорите са забавени, а един не е осъществен по виновност на изпълнителя. Преди три месеца министърът на защитата Красимир Каракачанов подписа рамков контракт с РСК МиГ за 81 млн.лв с което би трябвало да подсигурява поддръжката на 15-те МиГ-а за идващите 4 години. В края на мандата на предходният кабинет беше подписан контракт за доставката на 10 мотора против 70 млн. лева, а преди този момент министърът на защитата Николай Ненчев поръча в Полша ремонт на 6 мотора против 6.14 млн. евро

ПВО-системата не работи

За осъществяване на план за развиване на средствата за комуникационно-информационно обезпечаване на Военновъздушни сили доникъде на 2014 година са усвоени над 247.36 млн. лева По един от договорите с " Промакс 99 " ЕООД са преведени над 44.78 млн. лева без системата за ръководство на противовъздушната защита да е въведена в оперативна дарба .

Въпреки, че България е член на НАТО от 2007 година военновъздушните сили към момента нямат работеща система за опознаване " свой-чужд " . В отчета за защита за предходната година е записано, че радарите на военната авиация не могат повече да се поддържат.

За военноморските сили (ВМС) сред 2003 и 2014 година са изразходвани съвсем 106 млн. лева От тях 86 млн. лева са за три фрегати втора употреба от Белгия, като в сумата не са включени още два транша от по 10 млн. лева Проектът за система за командване на силите и средствата на Военноморски сили, за който са платени над 15 млн. лева, е имал ориста на системата на Военновъздушни сили и не е съдействал с нищо.

Модернизацията на колите е доникъде

 Приемане на нови джипове и камиони с марка Мерцедес в края на 2014 година
© Красимир Юскеселиев

Приемане на нови джипове и камиони с марка Мерцедес в края на 2014 година

През 2003 година от кабинета " Сакскобургготски " е подписан рамков контракт с " Даймлер Крайслер " за автомобилна техника с марка " Мерцедес " за 194.5 млн. лева Срещу тази сума трябваше да бъдат България да получи 629 транспортни средства и поддръжката им. По време на първия кабинет на Борисов договорът е спрян. Сключени и разплатени са 3 контракта за близо 88.6 млн. лева В отчета на Шаламанов се регистрира, че поради липса на финансови средства за аварийни елементи, смазочни материали и консумативи , в обособени поделения новите за армията мерцедеси не се употребяват. От тогава това не се е трансформирало , защото неналичието на горивосмазочни материали е маркирана и отчета за положението на армията за предходната година. Дори и да са в придвижване високопроходимите коли не са оборудвани със специфични гуми.

Предишните два опита за закупуване на самолети за армията се провалиха, като за втория бе основана специфична парламентарна комисия, която откри нередности в процеса по желание. Според народен представител от ръководещата коалиция планът за нови бронирани машини на пехотата също се е запътил към специфична комисия, защото в него няма ясни условия за мечтаната от Сухопътни войски машина, прозират лобистки условия и не е ясно по какъв начин машината ще бъде създадена в България, като няма българска компания притежаваща нужните машини.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР