Над половин милиард лева са разплатени по незаконен начин от

...
Над половин милиард лева са разплатени по незаконен начин от
Коментари Харесай

Над половин милиард платила държавата за незаконни ремонти 



Над половин милиард лв. са разплатени по противозаконен метод от страна на страната по инфраструктурни планове, по които се е работило без нужните съгласно закона бумаги. Това съобщи на брифинг на тематика " Изразходвани обществени средства за нелегално строителство на държавни обекти " министърът на районното развиване и благоустройството Иван Шишков.

Общата стойност на плановете, по които е било предоставено предплатено заплащане, е малко над 1 милиард и 20 милиона лв.. Разплатени са обаче към 60%, т. е. малко над 580 млн. лв., от които 212, 14 млн. лв. за лотове 5 и 6 на Автомагистрала " Хемус ", 50% от парите по настоящи поправки (733 млн. лева), доста от които обаче представлявали съществени, за което взе решение предходният постоянен кабинет " Петков ", като към тази сума се прибавят и задатъците, дадени и за ремонт на язовири, които обаче са в юрисдикцията на Министерството на стопанската система и промишлеността, а Министерство на регионалното развитие няма съответни данни, изясни в детайлности на въпрос на News. bg Шишков.

" Това са единствено разплащанията по установеното все още нелегално строителство, тези разплащания може да са доста повече и сумата да набъбне ", акцентира категорично, като преповтори неколкократно упованията си в течение на конференцията шефът на районното ведомство.

Министерство на регионалното развитие желае опция строителството да продължи и да не се изгубят парите

" Абсолютно е допустимо след локалните избори, когато се смени ръководството в общините, тази вълна от нелегално строителство, която откриваме от страна на държавната администрация, да бъде открита и от новите ръководители на общините. Проблемите са извънредно съществени, тъй като са харчени обществени средства, средства на всички нас ", продължи той.

Министърът даде и образци за вероятно нелегално строителство на локално равнище - план сред селата Мирово и Асеново в община Стражица, обект в курорта " Св. Св. Константин и Елена " във Варненско, бул. " Иван Гешов " в столицата и не на последно място - водопроводът, свързващ София и Перник, издигнат при започване на 2020 от кабинета на ГЕРБ по време на водната рецесия в град Перник.

А какво е решението - обектите, за които е бил даден голям публичен запас, да бъдат оповестени за търпими по силата на промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), преповтори концепцията си, стартирана преди месеци, Шишков.

Пътища за главен ремонт са възлагани като настоящи, изясни Шишков

" Министерски съвет е внесъл в Народното събрание текст за толерантност, с цел да може да се узакони това нелегално строителство, където са изхарчени големи държавни пари. Нямам проблем да се намерят и други оферти за решаването на казуса, само че би трябвало да се реши тази извънредно проблематична тематика ", съобщи главата на районното министерство.

Предстои законопроектът да бъде гледан в отрасловата районна комисия още тази седмица. " Това не е прошка, предлагаме това строителство да бъде оповестено за търпимо, само че едвам тогава, която дава отговор на съответните правила, с цел да може обществото да е умерено за качеството му. Защото сега това не е по този начин ", категорично акцентира Иван Шишков.



Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР