Над хиляда души са чакащите за трансплантация на жизненоважни органи

...
Над хиляда души са чакащите за трансплантация на жизненоважни органи
Коментари Харесай

1145 българи чакат за бъбреци, сърце, черен и бял дроб

Над хиляда души са чакащите за трансплантация на жизненоважни органи към 24 септември тази година. 1033 от тях са на опашка за бъбрек, 43 - за сърце, 51 - за черен дроб и 18 - за бял дроб. Статистиката изнесоха от Изпълнителна организация Медицински контрол (ИАМН) по време на работна среща сред пациентски организации, ангажирани към донорството и трансплантациите и управлението на институцията, представлявано от изпълнителния шеф господин Росен Иванов.
Според данните, донорските обстановки в интервала 1 април- 24 септември т.г. включват 16 осъществени трансплантации на бъбрек. Извършени са 6 трансплантации на черен дроб у нас и 2 в Европейския съюз по линия на Евротрансплант. Други две трансплантации на сърце са осъществени в България и една в Европейския съюз. 4 бели дроба са изпратени в Европейски Съюз, оповестяват още от ИАМН.

Пациентски организации „ Заедно с теб " дадоха градивни оферти на работната среща като оцениха позитивно дейностите на отрасловата организация в последните 6 месеца.

Директорът на ИАМН - Росен Иванов срещна присъстващите с дейностите по подписването на съглашение за съдействие за трансплантации сред България и IT портала ФОЕДУС, където членуват 11 страни от Европейския съюз. Целта на платформата, финансирана от Европейската комисия, е ефикасен продан и търсене на органи за нуждаещи се.

Като главен проблем за работа на пациентските организации бе посочена неналичието на хигиеничен аероплан. Това лишава България от опцията да взе участие интензивно в интернационалния продан и търсене на органи за нуждаещите се. Очаква се да се страната ни да кандидатства по планове за закупуване. Затова и от пациентските организации молят към Министерския съвет да бдъе обезпечена нужната за момента техника.

Пациентски организации " Заедно с теб " считат, че изпращането на органи в Европейски Съюз по линията Евротрансплант, когато в България не може да се реализира трансплантация, е положително решение на казуса. По този метод българските пациенти ще могат да се възползват от европейската мрежа.

ИАМН регистрира ефикасни срещи в донорските бази, както и работна среща с координаторите от цялата страна във Велико Търново. В тях интензивно вземат участие и млади лекари-координатори, декларирали предпочитание да спомагат.

Екипът на ИАМН показа и обстоен проект за отбелязване на Европейския ден на донорството - 12 октомври. Някои от главните събития са конференция на Министерството на здравеопазването, конференция на Министерство на здравеопазването и пациентски организации, отбелязване на деня с близки на дарилите органи в Народния спектакъл „ Иван Вазов " с театрално зрелище, маратон за трансплантирани пациенти в софийския маратон, закачване на листенца на дървото на живота във ВМА, показване на донорската карта от министър Кирил Ананиев, галерия, Кръгла маса по тематиките в Народно заседание, флашмоб на възпитаници от 9 музикални учебни заведения, които ще свирят в един и същи час едно и също произведение, лекции и същински истории, разказани от трансплантирани пациенти.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР