Над хиляда домакинства в Стара Загора, които ще се поберат

...
Над хиляда домакинства в Стара Загора, които ще се поберат
Коментари Харесай

Над хиляда домакинства в Стара Загора ще получат екологични уреди за отопление

Над хиляда семейства в Стара Загора, които ще се поберат по избрани критерии, ще получат екологични уреди за отопление от община Стара Загора в осъществяване на плана „ Българските общини работят дружно за възстановяване на качеството на атмосферния въздух “. Целта е за 6-годишен интервал да се понижат излъчванията на фини прахови частици (ФПЧ) от битовото отопление.
Споразумението за безплатна финансова помощ по стратегия LIFE 2014-2020 на Европейския съюз на обща стойност 32,6 милиона лв. беше подписано през ноември предходната година. Столична община е координиращ бенефициент, а Стара Загора дружно с Бургас, Русе, Монтана и Велико Търново са асоциирани. Предвидените за Стара Загора разноски са в размер на 2,9 милиона , а общината ще съфинансира дейностите по плана с съвсем 1 милион и 200 хиляди лв..
За 2017 и 2018 година Стара Загора има положителни резултати за намаляването на ФПЧ, само че за запазването и поддържането на равнищата общината е подготвила план ориентиран към понижаване на излъчванията от битово отопление. Процесът е нескончаем и изисква старания освен от администрацията, а и от жителите, които с изключение на пострадали от незадоволителното качество на въздуха са и фактор за наднормените излъчвания с дейностите или бездействията си.
Три етапи на осъществяване има 6-годишния интервал на плана. В първите 18 месеца с две нови стационарни измервателни станции, които ще се разположат в най-проблемните региони във връзка с битовото отопление, ще се проучат и измерят наличието на фини прахови частици и метеорологичните параметри, а устройствата ще продължат измерванията и след края му. Данните от станциите ще се употребяват за мониторинг на въздействието на плана, за оценка на резултатите от него и за създаване на система за ранно предизвестие за предстоящо замърсяване. На базата на математическо моделиране в границите на 2 - 3 дни тя ще предизвестява за предстоящи превишения на дневните пределни стойности на ФПЧ.
Във втората 18-месечна фаза ще се създаде и тества скица за преход към различни форми на отопление на 80 семейства от Стара Загора - замърсяващо към чисто гориво или технология. Възможните разновидности включват съоръжение с универсални механически параметри (котли, печки и др.) и характерни решения за съответни квартали - потребление на съществуващи системи за газоснабдяване и други
В последната 3-годишна фаза на плана действително ще се приложат различните способи за отопление в над хиляда старозагорски семейства. Предимство в подмяната на горивни отоплителни уреди с различни ще имат семействата от кварталите, където намаляването на замърсяването е реалистично и хората имат предпочитание да сменят отоплителните си уреди. В първите 5 години уредите ще се дават за прилагане от община Стара Загора, а по-късно ще се трансферират на семействата. За да се подсигурява извеждането от приложимост на старите печки, те ще се предават за скрап. Критериите за асортимент на семействата, които ще могат да сменят отоплителните си уреди по плана, ще бъдат подложени на публично разискване, а условията към претендентите ще бъдат екологични и обществени. По плана няма да се финансира създаване на връзки към газовите и централните отоплителни мрежи и друга инфраструктура и съоръжение, благосъстоятелност на компаниите, предоставящи услугата и обвързваните с тях такси.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР