Над една трета от всички нарушения на свободата на медиите,

...
Над една трета от всички нарушения на свободата на медиите,
Коментари Харесай

Свободата на медиите на Балканите е застрашена

Над една трета от всички нарушавания на свободата на медиите, обявени в Европа през 2018-2019 година, са се случили в Югоизточна Европа, като държавните управления стоят зад половината от тях, оповестиха наблюдаващи на свободата на медиите, представени от " Ройтерс ".

Журналисти от Албания, Турция, Босна, Македония и Сърбия описаха за натиска върху тяхната работа на двудневна конференция, като всички те се оплакват от враждебната среда за медиите, основана от техните страни.

" Свободата на медиите се утежнява в цяла Европа... само че ситуацията на Балканите е по-лошо, в сравнение с всяко друго място ", акцентира Рикардо Гутиерес, който е общоприет секретар на Европейската федерация на публицистите.

" В близо 50% от случаите, които докладвахме от този район, страната е източник на опасност, източник на нарушаването ", посочи Гутиерес на конференцията, проведена в Сараево от Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ).

Той също по този начин сподели, че делът на физическите набези против публицисти е по-висок на Балканите спрямо други места в Европа, като една трета от 79 нарушавания в Европа са на Балканите.

" Журналистите в този район се сблъскват с разнообразни типове разкази от политици, министър председатели, президенти, министри и служители на реда, а този характерен роман подхранва насилието против публицисти ", разяснява още Гутиерес.

Той хвърли част от виновността върху правосъдната система в другите страни за това, че не преглежда проблеми, повдигнати от публицисти, доста от които се пробват да осведомят за корупция, задоволително бързо или даже въобще.

Тарик Ахмад, дипломат на Англия за свободата на религията, който е член на горната камара на английския парламент, съобщи, че отбраната на публицистите била приоритет и че Англия е дала обещание 10 млн. паунда в поддръжка на самостоятелните медии в страните от Западните Балкани.

Стефица Галич, основен редактор на босненския самостоятелен интернет портал tacno.net, съобщи, че е била физически нападана няколко пъти, само че е изгубила всички правосъдни каузи, които е завела против нападателите.

" Независимо от това какъв брой се боря, аз изгубвам борбите ", посочи тя пред конференцията, допълвайки: " Ще продължа да работя, не се багра от никого. "

Балканските страни, упоменати от публицистите, постоянно настояват, че работят за отбрана на медиите, като съблюдават закона. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР