Над една трета от оръжията, продадени в света през последните

...
Над една трета от оръжията, продадени в света през последните
Коментари Харесай

САЩ държат 37% от световния оръжеен износ

Над една трета от оръжията, продадени в света през последните пет години, идват от Съединени американски щати, което акцентира ролята на Вашингтон като главен снабдител на въоръжение в световен мащаб, сочат данните на шведския Стокхолмски интернационален институт за проучване на мира (SIPRI).  На Съединени американски щати се падат 37% от световните оръжейни продажби в интервала 2016 - 2020 година Американско въоръжение е било продадено в 96 страни, като половината от него е било за Близкия изток, написа .

На второ място по оръжейни продажби е Русия с една пета от международните оръжейни доставки.  В съпоставяне с предходния петгодишен интервал обаче съветските продажби понижават с 22%, главно заради забележителния спад във вноса на Индия. 

На трета позиция като експортьор е Франция с дял от 8 %, като френската оръжейна промишленост е сключила няколко огромни покупко-продажби със страни като Индия, Египет и Катар. В челната петорка влизат още Германия и Китай.

Саудитска Арабия е била най-големият покупател на военни произведения през този интервал - на нея се падат 11% от международния оръжеен импорт. Следващите са Индия, Египет, Австралия и Китай. Най-висок ръст на вноса на оръжие спрямо предходния петгодишен интервал има в Близкия изток - импортът е скочил с 25 на 100. Конкретно Саудитска Арабия е нараснала вноса си на въоръжение с 61%, а Катар - с 361 %.

Регионът на Азия и Океания е бил най-големият вносител на тежко въоръжение с общо 42 % от вноса в интервала 2016 - 2020 година " За доста страни в Азия и Океания възходящото разбиране на Китай като опасност е главен мотор за оръжейния импорт ", разяснява пред Ройтерс Симон Веземан, старши откривател в SIPRI.

 

Данните на шведския институт не включват лекото оръжие и се основават на обществени източници като национални и районни вестници и профилирани периодически издания, както и държавни и корпоративни отчети.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР