Над една трета от лекарските практики в област Кърджали са

...
Над една трета от лекарските практики в област Кърджали са
Коментари Харесай

Област Кърджали е с най-сериозен недостиг на лични лекари

Над една трета от лекарските практики в област Кърджали са незаети. Регионът е на последно място по брой персонални лекари, а на 100 000 души в кърджалийско се падат едвам 40 общопрактикуващи лекари.

Кърджали

29-годишният Кадир Мустафов е един от дребното лекари, останали да се грижат за хората в тази част на планината. Той е от Ардино, незабавно след довеждане докрай на образованието си се е завърнал и споделя, че се гордее да работи в родния си град. Обслужва хората в 22 села, като най-далечното е на близо 40 километра. В Ардино едвам една трета от практиките са заети и общината прави непрестанно опити да реши този проблем. На лекарите, подготвени да работят, се отпускат спомагателна награда.
Ресми Мурад, кмет на община Ардино: Ние нямаме аршин да определим степента на неблагоприятност и за това се доверяваме на това, което Здравната каса е установила като степен на неблагоприятност и подкрепяме тъкмо с толкоз, колкото те дават за тези практики.
Така едно джипи в Ардино получава 1600 лв. месечно даже и да няма нито един пациент. През предходната година парите привлекли двама лекари, само че единият напуснал единствено след няколко месеца.

Защо вашите сътрудници заобикалят да работят в такива общини?
доктор Кадир Мустафа: Защото нямаме доста експерти и нямаме по-специализирани проучвания, които могат да се правят в нашия регион. Наистина, има и този миг, огромна част от хората не са здравно обезпечени и това основава спомагателен проблем на сътрудниците.
Голяма част от общопрактикуващите лекари в област Кърджали от дълго време са надхвърлили пенсионна възраст, а млади попълнения като лекар Мустафа няма. Без смяна на здравната политика обстановката ще става все по-тежка, разясняват в Ардино.
Ресми Мурад, кмет на община Ардино: Задължително би трябвало да има смяна в метода, който се ползва като идентичен стандарт към всички медицински практики, към всички лечебни заведения на територията на общината. Правилата не е обикновено да бъдат идентични.Д-р Кадир Мустафа: Трябва да има по-високо възнаграждение на хората, които работят в труднодостъпни региони и, в случай че ме питате, както в предишното, да има систематизиране по региони.
Един от тримата общопрактикуващи лекари в Ардино е пенсионер и в този момент тук всички се молят, да не се завърне в родната Стара Загора. И някой в столицата да се сети, че и в планината живеят хора, които имат потребност от медици.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР