Над една трета от българите не са прочели нито една

...
Над една трета от българите не са прочели нито една
Коментари Харесай

Проучване: Над 1/3 от българите не са прочели нито една книга през 2021 г.

Над една трета от българите не са прочели нито една книга през 2021 година Това демонстрират резултатите от националното представително изследване за настройките към четенето, които бяха показани в интернационалния ден на грамотността от Асоциация „ Българска книга “ (АБК).
Изследването е направено от „ Алфа рисърч “ с поддръжката на народен фонд „ Култура “ и е осъществено през ноември и декември 2021 година 37,8 % от респондентите са дали отговор, че не са прочели нито една книга през предходната година, 5,1 % са прочели над 30 книжни заглавия за същия интервал.
Читателските настройки са свързани с притежанието на домашна библиотека, считат от АБК. Според данните на изследването всеки пети българин има от нула до 10 книги у дома. Близо 10 % от всички интервюирани признават, че нямат нито едно заглавие вкъщи.
Сред факторите за възходящия дял на нечетящите българи е и по-трудният достъп до литература в дребните обитаеми места, разяснява Десислава Алексиева, ръководител на управителния съвет на АБК. Според нея би трябвало да има национална тактика за поощряване на четенето, която да включва приемане на закон за книгата, унищожаване на налога върху добавената стойност за книгите и др. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР