Над една четвърт от дърводобива у нас е незаконен, алармира

...
Над една четвърт от дърводобива у нас е незаконен, алармира
Коментари Харесай

Нелегална сеч генерира скрити приходи от над 100 милиона годишно

Над една четвърт от дърводобива у нас е противозаконен, сигнализира нов отчет на природозащитната организация Световен фонд за природата (WWF). Това е трайна наклонност, която ощетява държавния бюджет с милиони левове всяка година и заплашва да лиши цели региони от чист въздух и питейна вода.

Количеството на нелегално добитата дървесина у нас продължава да е притеснително високо, сочат данните от отчета. Освен че сред една трета и една четвърт от дървесината е нелегално добита, се оказва, че половината от видимо законния дърводобив е осъществяван при нарушавания на законите за горите, околната среда, биологичното многообразие и предпазените територии. По оценки на експерти

незаконната сеч генерира скрити доходи от над 100 милиона лв. годишно.

Документът регистрира и най-широко публикуваните схеми за противозаконен рандеман и продажба на дървесина. Сред тях са рандеман на немаркирани дървета в насаждения, планувани за сеч,

операции при пресмятане на размера на дървата за огрев и скриване на нелегално добита дървесина при експедицията ѝ. 

Една от предпоставките за злоупотреби в горите е незадоволителният брой чиновници, ангажирани с тяхната защита, считат експертите.

В момента с тази задача се занимават малко над 3000 души в цяла България. И броят им последователно понижава. Продължава да спада и делът на средствата, които държавният бюджет отделя за ръководството на горите.

Друга сериозна причина за противозаконен дърводобив е обвързвана с равнището на хронична беднотия у нас.

Цената на дървата за огрев се усилва и това оказва спомагателен напън за прилагане на нелегално добита дървесина. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР