Над две хиляди кубични метра тиня и още толкова блатна

...
Над две хиляди кубични метра тиня и още толкова блатна
Коментари Харесай

Проблемът с наводненията от езерото Вая в Бургас е на път да бъде решен

Над две хиляди кубични метра кал и още толкоз блатна растителност извадиха от канала свързващ езерото „ Вая” с Черно море. Преди броени дни Областна администрация Бургас завърши първата част от почистването на оборудването, което над 20 години основава редица проблеми . Периодични наводнения, вреди за хиляди лв. върху складови пространства и инфраструктура, затрудняване на придвижването по основната пътна артерия в посока Созопол, предпоставки за транспортни катастрофи са единствено част от проблемите, които намират решение след огромното разчистване. Областният шеф Вълчо Чолаков към този момент е получил позитивна противоположна връзка от притежателите на хранилища към канала, които са най-потърпеви от казуса.

В рамките на по-малко от година първите 375 от общо 636 метра от „ Вая” към този момент са почистени. От дъното на канала са отстранени бетонови фундаменти, техника, автомобилни гуми, железни боклуци, камъни. Сред компликациите, които е срещнала компанията, ангажирана с почистването, е открито съществуването на кабели, които се е наложило да бъдат изместени от обсега на канала.

Сред тръстиките, тинята и папура, служащи на почистващата компания се натъкват на неприятна находка - нерегламентирано бунище, включващо всевъзможен тип боклуци от бита .
Сумата от 358 213 лв. е нужна на Областна администрация Бургас, с цел да осъществя втория стадий на почистването. Екипът на регионалния шеф Вълчо Чолаков към този момент е кандидатствал по план, с който посредством европейско финансиране ще бъде почистено новооткритото бунище на дъното на езерото. Изпълнител по първия стадий на плана е „ Северни води “ ООД, определен след осъществяване на социална поръчка, цената на контракта е 322 838,08 лева, а срокът за осъществяване е девет месеца.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР