Над две години и седем месеца отне на Института за

...
Над две години и седем месеца отне на Института за
Коментари Харесай

След години туткане търсят проектант за сграда на циклотрона

Над две години и седем месеца лиши на Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика (ИЯИЯЕ) да приготви поръчка за планиране на постройка за циклотрона TR2. При доставката му през януари 2016 година уредът беше показан като ускорителя с най-хубави параметри на Балканите, като най-големия теоретичен план на България.
Предназначението на скъпата инсталация е да създава PET и SPECT-изотопи за лекуване на онкоболни пациенти и по този начин да спести милиони на данъкоплатците. И най-много на самите заболели, по-голямата част от които сами финансират доставката им от чужбина, струваща хиляди левове. При въвеждането му употреба циклотронът би трябвало да създава изотопи за към 18 000 пациента годишно, а цената му би трябвало да падне 2-3 до 4 пъти.
Доставката беше осъществена от компания " Циклотрон инженеринг " ООД по контракт за 4 711 000 $ без Данък добавена стойност. В български лв. по курса на деня, в който е доставена – 12 януари 2016 година, и с начислен Данък добавена стойност сумата възлиза на над 10 млн. лв..
Тогава шефът на Института доцент доктор Димитър Тонев пред медиите съобщи, че до края на годината (2016) чака да е подготвен градежът с бункер, в който да бъде инсталиран циклотронът, от 2017-та да стартира работа. А до тогава уредът щеше да бъде държан в санитарната зона на изследователския реактор, който от 89-та година не работи.
Към оня миг просветителното министерство бе предоставило 1 млн. лв. за започване на строителството.
Обещанието на доцент доктор Тонев обаче се оказва, че няма нищо общо с действителността. За постройката и до през днешния ден няма план. Неговото правене занапред следва. Той ще е в три етапи. Първа - спомагателни предварителни изследвания. Втора – разработване на капиталов, механически и работен план. И трета – авторски контрол.
Прогнозната стойност на поръчката е 780 000 лв. без Данък добавена стойност (936 000 лева с ДДС). Като се има поради, че срокът за проектирането е до 36 седмици (девет месеца), а поръчката в този момент започва, може да чакаме, че следващата година по това време планът ще е подготвен.
Преди това Институтът по нуклеарна енергетика не може да разгласи поръчка за строителство, което ще отнеме най-малко две години. . Това ще е съдбовна загуба за страната и пациентите с онкологични болести, които още дълго време ще продължат да си заплащат за доставка и лекуване с изотопи от чужбина с чартърни полети. Остават под въпрос контрактуваните периоди за гаранционна поддръжка, тъй като гаранционният период съгласно контракта е не повече от 32 месеца от подписването на приемо-предавателния протокол.

Договорът сред страните заслужава особено внимание Възложителят не е извършил главното си обвързване по него - подготовка за доставката на скъпото и по този начин нужно на българския народ оборудване – да построи циклотронния център. За отбелязване е, че това не касае контрагента. Той си е извършил неговото по контракта в съществени линии - в период до 2 години да достави циклотрона. Негов ангажимент е да го създаде (б. а. - в тази ситуация да го поръча), да го инсталира, да го вкара в употреба, да образова четирима оператори и двама инженери по поддръжката и да го обслужва гаранционно 2 години и половина. Контрагентът е поръчал, платил, получил и транспортирал машината до Института в София.

Какво е трябвало да извърши възложителят?
Според контракта, подписан на 8.10.2014 година, Институтът по нуклеарна енергетика е бил задължен да приключи построяването на пространствата, в които да се инсталира циклотронът, и да показа на изпълнителя позволение за използването им най-късно до приключване на 17 месеца от сключването на договора. Тоест, пространствата е трябвало да са подготвени тъкмо когато ускорителят е бил посрещнат тържествено с гала при започване на 2016-та. Вместо това се е минава към осъществяване на аварийна уговорка.
При неспособност движимостта да бъде доставена в плануваните за задачата пространства заради незавършване на строителните работи и/или неполучено позволение за използването им, възложителят се задължава да укаже на изпълнителя друго уместно помещение в София, където машината ще се съхранява от възложителя за негова сметка и риск до създаване на подобаващите пространства и приемане на позволение за тяхното прилагане. При забавяне изпълнителят се задължава да инсталира движимостта в период 5 месеца от датата, на която получи документално съобщение от възложителя за готовността на помещението, съпроводено с влезнало в действие позволение за използването му. След това по контракт би трябвало да бъдат осъществени и проби за сходство.
Изпълнителят на доставката е определен с директно договаряне.
Първата поръчка за ускорителя, оповестена през 2013 година, е прекъсната, тъй като единственият класиран участник - Обединение " Циклотрон Инженеринг ", е предложило оферта от 5 980 000 американски $ без Данък добавена стойност – цена, която е по-висока от финансовия запас, който възложителят може да обезпечи. Средствата за публичната поръчка са обезпечени посредством безплатна финансова помощ от АЕЦ " Козлодуй " ЕАД и от Battelle Energy Alliance, LLC (САЩ) и са на обща стойност 5 000 000 USD. Последвала е покана към единствения участник, подал оферта и той е свалил цената на 4 711 000 $ .
Ръководството на института не е осигурило обществен достъп до протоколите от първата процедура, а от обяснението за втората не излиза наяве дали " Циклотрон инженеринг " е единственият претендент или единственият позволен до отваряне на оферта.
Справка в Търговския указател сочи, че обединяването е превърнато във компания " Циклотрон инженеринг " ООД един ден преди да му възложат поръчката . След 8 дни към този момент е подписан договорът. Съдружници в него с 99% са компаниите " Молекюлар Солушънс България " ЕООД и " ПСГ " АД – с 1%. Управители са Томислав Занев и Мартин Савов.
От своя страна " Молекюлар Солушънс България " е еднолична благосъстоятелност на " Теракс Инвестмънт груп " АД с шеф Христо Михайлов, в която допреди 2017-та са били Занев и Савов. Представители на " Теракс Инвестмънт груп " са Петър Балчев, Христо Михайлов и " Корект финанс " ЕООД – еднолична благосъстоятелност на Христо Михайлов.
Очаквайте втората част от историята по-късно през днешния ден (5 август)
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР