Над двадесет милиарда евро са необходими за модернизиране на основната

...
Над двадесет милиарда евро са необходими за модернизиране на основната
Коментари Харесай

Росен Желязков: 20,6 млрд. евро трябва да бъдат инвестирани в основната транспортна мрежа на Западните Балкани до 2030 г.

Над двадесет милиарда евро са нужни за модернизиране на главната Трансевропейска транспортна мрежа (TEN-T) на територията на шестте страни в региона на Западните Балкани. Това разгласи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков на районна кръгла маса в Подгорица (Черна гора), оповестява пресслужбата на министерството на превоза, осведомителните технологии и известията.

Той добави, че тези впечатляващи като размер вложения са непостижими за бюджетите на обособените страни, по тази причина имаме вяра, че Европейският съюз ще продължава да поддържа построяването на инфраструктура в Балканския район.

Росен Желязков уточни, че през последните години са подхванати доста начинания на европейско и междуправителствено равнище, което демонстрира упоритостта на Европейската комисия и на страните, за развиване на транспортния бранш в Западните Балкани. Като образец той даде основаването на железопътния кулоар за товарни транспорти "Алпи-Западни Балкани ", който свързва 5 страни - Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия и България. В същото време, Европейската комисия одобри предлагането на България, връзките на страната към Сърбия и Северна Македония да бъдат включени към предпочитания кулоар от главната Трансевропейска мрежа - "Ориент/Източно-Средиземноморски ", сподели още министър Желязков.

По думите му, принадлежността на тези сектори към коридора, ще бъде доказана в новия Механизъм за свързване на Европа след 2021 година Българският министър съобщи, че развиването на ефикасна транспортна мрежа в Европа и прилежащите райони, изисква освен големи финансови запаси, само че и добра съгласуваност, единни стандарти и процедури.

"Затова е значимо да бъдат построени изчезналите сектори от общите коридори на територията на Западните Балкани, както и да бъдат осъвременени съществуващите трасета ", добави той.

Сред железопътните планове, които ще подобрят свързаността в направлението Изток - Запад, в частта от София до страните от Западните Балкани, са модернизацията на жп линиите от София до границите със Сърбия и Северна Македония, съобщи министър Желязков.

По отношение на развиването на пътната мрежа, българското държавно управление работи по построяването на автомагистрали и високоскоростни пътища, които са продължение на Трансевропейската транспортна мрежа към Западните Балкани и се финансират от Европейския съюз и държавния бюджет, сподели още той.



Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР