Над двадесет милиарда евро са необходими за модернизиране на основната

...
Над двадесет милиарда евро са необходими за модернизиране на основната
Коментари Харесай

Росен Желязков: 20,6 млрд. евро трябва да бъдат инвестирани в основната Трансевропейска транспортна мрежа

Над двадесет милиарда евро са нужни за модернизиране на главната Трансевропейска транспортна мрежа (TEN-T) на територията на шестте страни в региона на Западните Балкани. Това разгласи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков на районна кръгла маса в Подгорица, Черна гора. Той добави, че тези впечатляващи като размер вложения са непостижими за бюджетите на обособените страни, по тази причина имаме вяра, че Европейският съюз ще продължава да поддържа построяването на инфраструктура в Балканския район.

Росен Желязков уточни, че през последните години са подхванати доста начинания на европейско и междуправителствено равнище, което демонстрира упоритостта на Европейската комисия и на страните, за развиване на транспортния бранш в Западните Балкани. Като образец той даде основаването на железопътния кулоар за товарни транспорти „ Алпи–Западни Балкани “, който свързва 5 страни – Австрия, Словения, Хърватска, Сърбия и България. В същото време, Европейската комисия одобри предлагането на България, връзките на страната към Сърбия и Северна Македония да бъдат включени към предпочитания кулоар от главната Трансевропейска мрежа - „ Ориент/Източно–Средиземноморски “, сподели още министър Желязков. По думите му, принадлежността на тези сектори към коридора, ще бъде доказана в новия Механизъм за свързване на Европа след 2021 година

Българският министър съобщи, че развиването на ефикасна транспортна мрежа в Европа и прилежащите райони, изисква освен големи финансови запаси, само че и добра съгласуваност, единни стандарти и процедури. „ Затова е значимо да бъдат построени изчезналите сектори от общите коридори на територията на Западните Балкани, както и да бъдат осъвременени съществуващите трасета “, добави той.

Сред железопътните планове, които ще подобрят свързаността в направлението Изток – Запад, в частта от София до страните от Западните Балкани, са модернизацията на жп линиите от София до границите със Сърбия и Северна Македония, съобщи министър Желязков. По отношение на развиването на пътната мрежа, българското държавно управление работи по построяването на автомагистрали и високоскоростни пътища, които са продължение на Трансевропейската транспортна мрежа към Западните Балкани и се финансират от Европейския съюз и държавния бюджет, сподели още той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР