Над два пъти са се увеличили чуждите работници, които се

...
Над два пъти са се увеличили чуждите работници, които се
Коментари Харесай

2 пъти повече чужденци работят у нас

Над два пъти са се нараснали непознатите служащи, които се трудят в България през 10-те месеца на тази година по отношение на същия интервал на предходната. Общо 9719 чужденци от 40 страни са получили достъп до нашия пазар на труда, демонстрират данни на Агенцията по заетостта, представени от БНР. За съпоставяне през 2017 година техният брой е бил 4 161.

Най-много позволения за практикуване на трудова претовареност са предоставени на жители на Турция, Украйна, Сърбия, Македония, Молдова и Русия. Все още незадоволително атрактивна в българските условия е така наречен “синя карта ” на Европейски Съюз за висококвалифицирани експерти. За 10-те месеца те са 198, а за същия интервал на предходната година – 153-ма.

“Всяка година губим от порядъка на 40-50 хиляди души работна мощ по демографски аргументи и заради чистата негативна миграция. Те няма по какъв начин да бъдат обезщетени с 10 хиляди, освен това голямото болшинство от тях са сезонно заети ”, разяснява основният специалист в КНСБ Атанаска Тодорова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР