Над два часа в пленарна зала тече спор как депутатите

...
Над два часа в пленарна зала тече спор как депутатите
Коментари Харесай

Два часа депутатите спорят как да намалят заплатите си


Над два часа в пленарна зала тече спор по какъв начин депутатите да замразят заплатите си, дали те да бъдат понижени и дали това да важи единствено за времето на изключително състояние. Сегашното предложение за заледяване на заплатите пристигна от ГЕРБ и то по разпореждане на премиера Бойко Борисов от предходната седмица. Гневът му бе провокиран от изявление на шефката на Народно събрание Цвета Караянчева, която разгласи в телевизионно предаване, че да се желае заледяване на заплатите е популизъм. В същото време от Българска социалистическа партия подсетиха, че оферират заледяване на заплатите на елита към този момент три пъти за последните няколко години и постоянно ръководещите настояват, че това е избирателен ход.

За следващ път тук се води спор за заплатите на депутатите, само че те се отнасят освен за нас, а за над 500 души висши държавни чиновници в разнообразни комисии, Министерски съвет, президентство, омбудсман и така нататък Дебатът през днешния ден буди отчаяние с претекстовете, които изтъквате, обърна се към болшинството водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя цитира един от претекстовете на ръководещите - хората се нервират. По думите й това е тежко неосъзнаване на същността на казуса. Би трябвало да си понижим заплатите не тъй като дразним хората, а тъй като не е заслужено, безапелационна бе Нинова. Не е стопански обосновано, обществено ангажирано и морално да ни се подвигат заплатите автоматизирано на всеки три месеца с растежа на междинната заплата, без това да регистрира труда, който сме положили. Защото основата на правото написа, че заплата се дава за труд. Вторият мотив койточухме, че е рецесия и би трябвало да бъдем солидарни и съпричастни. Защо единствено в рецесия, уважаеми ръководещи и депутати от Движение за права и свободи, продължи Нинова. И попита не би трябвало ли да сме съпричастни по принцип към тези 2 милиона българи, коитоживеят под прага на бедността.

Не е рецесията повода да създадем тази стъпка, нито поради конюнктурното решение. Въпросът епринципен, доста по-голям и политически, и честен, заключи водачът на левицата.

Според нея претекстът за тази стъпка не е дали дразним народа си, а дали сме осъзнали неравенството като проблем и дали търсим пътища да го решаваме. Разликата сред вашите и нашите оферти е - вие вършиме оферти единствено за времето на изключителното състояние с очакване по-късно да върнете още веднъж статуквото, което е огромният проблем. Щепреодолеем заболяването. Всички дружно ще се оправим, само че по-късно ще върнете статуквото. Нашето предложение е за смяна в правилника и то е трайно със или без рецесия. Заплатите на политическият хайлайф в България да не се усилват автоматизирано с растежа на междинната, а да се дефинират на база минималната заплата. Ние предлагаме нов механизъм за пресмятане на заплатите. Разбира се, воля на всяка парламентарна група е по какъв начин ще гласоподава през днешния ден. За нас това е непрекъсната политика от 2017, 2018 и 2019г. и рано или късно ще стане факт, приключи Нинова.

Трета година предлагаме единствено в мандата на тона Народно заседание, напомни зам.-председателят на групата на Българска социалистическа партия Крум Зарков.кризата, породена от разпространяването на ковид, както и от обоснованата гневна реакция на хората поради нарастването на заплатите в миг, в който доста от тях са останали без всевъзможен приход.е освен в сумата, която оферират депутатите да получават като заплащане: „ За БСПнамаляването на тези хонорари не е просто антикризисна мярка, лимитирана за рамките на изключителното състояние. Това следва да е трайна смяна, водеща до понижаване на бездната, деляща това голямо болшинство от български жители, получаващи заплащане до 1000лв., от техните избраници, получаващи 4 пъти повече.”

изказванието си от предходните три пъти: няма сфера в България нито в държавния, нито в частния бранш, където заплатите да порастват с подобен ритъм. Това укрепва чувството за неправда в хората и нанася непоправими вреди по доверието в българския парламент. Това, което не чухте от нас с разсъдък, трябваше да доближи до съзнанието ви с рецесия и страдалчество, приключи Крум Зарков.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР