Над 993 000 домашни и диви птици са умъртвени от

...
Над 993 000 домашни и диви птици са умъртвени от
Коментари Харесай

Близо 1 млн. птици са били умъртвени заради птичи грип от началото на 2018 г.

Над 993 000 домашни и диви птици са умъртвени от началото на 2018 година поради птичи грип. Това заяви шефът на БАБХ доктор Дамян Илиев на брифинг.

„ В момента в България има 22 огнища на птичи грип, които са в 5 ферми за кокошеви птици, в 4 ферми вид „ заден двор “, една птица в дивечово стопанство, в 12 ферми за водоплаващи. Засегнати са над 993 000 птици – домашни и диви. Болестта се популяризира по всевъзможен метод – с превоз, посредством хора и така нататък, тъй че няма по какъв начин да кажем, че в индустриална плантация има птичи грип единствено поради бабата с курника. Всички тези 9900 птици са унищожени от началото на 2018 година “, разяснява доктор Илиев, представен от " Фокус ".

Във връзка с митинга на птицевъди, който се организира пред постройката на БАБХ и по какъв начин ще отговори на изказванията им, че пробите за птичи грип се фалшифицират и манипулират, доктор Илиев отговори: „ Докато не установим съответно за кой случай става въпрос, за такова нещо не може да се приказва. Когато всички тези обвинявания станат съответни, ще се вземат ограничения “.

Той акцентира, че няма заплаха за хората със инфектирано от птичи грип месо.

Илиев уточни, че всички ограничения, които БАБХ взима, са такива, че да дават доверие в страните, с които България търгува, тъй като другояче въобще няма да има търговия. „ Всичко би трябвало да е по този начин, че подписът под един документ за експорт би трябвало да буди доверие “, разяснява още специалистът.

Илиев разгласи още, че оферират да се криминализира развъждането на животни в нерегистриран обект.

„ В исторически проект в Германия през 2017 година имаше над 300 случаи на регистриран птичи грип на диви птици, като имаше 5 огнища. А в България – 30 случая при диви птици и към 87 ферми с птичи грип Фактите демонстрират, че ограниченията, които се взимат в България за ограничение на болестта, са неприятни. По тази причина и поради това, че влизаме в сезон, в който птичият грип влиза в своя пик – от в този момент до края на май, и по отношение на това, че към записаните ферми с птичи грип започнаха да се появяват огнища, и по отношение на това, че имаме повтаряемост на фермите, ние би трябвало да вземем ограничения, които не са елементарно допустими от бизнеса “, сподели още той.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР