Над 95 процента от починалите от коронавируса в Европа са

...
Над 95 процента от починалите от коронавируса в Европа са
Коментари Харесай

СЗО: Над 95% от починалите от коронавируса в Европа са на повече от 60 години

Над 95 % от умрелите от ковид в Европа са на възраст над 60 години, разгласи шефът на бюрото за Европа на Световната здравна организация доктор Ханс Клуге, представен от Асошиейтед прес.

Той обаче акцентира, че възрастта не е единственият рисков фактор за тежко протичане на болестта. " Самото разбиране, че COVID-19 визира единствено възрастните хора в действителност е неправилно ", добави той.

На онлайн конференция през днешния ден в Копенхаген Клуге съобщи, че " младите не са недосегаеми " и на процедура повтори казаното наскоро от генералния шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус . На тази констатация особено внимание обръща и уеб сайтът на Световния стопански конгрес, който я поддържа с данни от Американския център за предварителна защита и надзор на болесттите.

Според здравната организация на Организация на обединените нации сред 10 и 15 % от заболелите под 50-годишна възраст са със междинна или тежка зараза. " Наблюдавани са тежки случаи на болестта и при юноши, и при хора във вързрастовата група на 20-годишните, като доста от тях са били за интензивно лекуване, а някои, за жалост, са умряли ", сподели Клуге.

По думите му последните статистически данни демонстрират, че в Европа са регистрирани общо 30 098 смъртни случая от COVID-19, най-вече във Италия, Франция и Испания.

Твърде млади да се разболеете съществено от ковид? Вижте тези графики!

" Знаем, че над 95 % от смъртните случаи са при хора над 60-годишна възраст ", сподели той. Над половината са на пациенти над 80-годишна възраст.

Клуге уточни, че в над 96 на 100 от случаите тези хора са били с най-малко едно съпътстващо хронично заболяване като сърдечно-съдово, хипертония или диабет, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Има и положителна нотка и тя е, че има данни за хора на над 100-годишна възраст, които са били признати в болница поради Ковид-19 и по-късно са се възстановили изцяло ", сподели той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР