Над 95% от домашните прасета в Смолянско, вече за заклани

...
Над 95% от домашните прасета в Смолянско, вече за заклани
Коментари Харесай

Над 95% от домашните прасета в Смолянско вече са заклани

Над 95% от домашните свине в Смолянско, към този момент за заклани от притежателите им и до наложително хуманно умъртвяване в района най-вероятно няма да се стига. Това заяви шефът на Областната дирекция по сигурност на храните доктор Сава Бозуков.

По предварителни данни от общините, броя на домашните животни, които подлежаха на заличаване, поради Африканската чума в района са към 400 и то най-вече в общините Смолян, Златоград и Неделино.

„ На 95-99% са изклани. Спазен е срокът. Има самостоятелно, напълно единични случаи, за които имаме уверението, че до края на седмицата и те ще приключат “, разяснява доктор Бозуков.

Според шефа на Областната дирекция по сигурност на храните, хората са влезнали в състояние и сами са подхванали нужните ограничения, като най-вероятно изобщо няма да се вкарва и насилствена мярка на никое място. Той ни увери още, че на никое място е нямало напрежение и процесът е протекъл обикновено.

На този стадий, към момента няма засечен случай на Африканска чума в Смолянско, а унищожаването на животните от тъй наречените стопанства „ заден двор “, е една от подхванатите превантивни ограничения в района. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР