Над 94% от работещите в Националния институт по метеорология и

...
Над 94% от работещите в Националния институт по метеорология и
Коментари Харесай

Около 600 лв. взема редови служител с висше образование в НИМХ

Над 94% от работещите в Националния институт по метеорология и хидрология желаят институтът да излезе от Българска академия на науките, сподели шефът на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов в изявление за bTV.
След митинги и среща в Министерски съвет през вчерашния ден стана ясно, че Национален институт по метеорология и хидрология ще бъде изваден от структурата на Академията. Обсъден е вид учените, които се занимават единствено с научна активност, да изберат дали да бъдат към Национален институт по метеорология и хидрология или в Българска академия на науките. „ Над 85% от учените изрично желаят да останат в Национален институт по метеорология и хидрология, а 15% се двоумят. Само 2% са решили да останат в Българска академия на науките, това са 3-4 души”, уточни Брънзов.
„ В момента, въпреки и с ниски заплати, ние сме обезпечили заплатите на хората до края на годината, само че заради това останахме без средства за активност. Заплатата на един редови чиновник с висше обучение е 575 лева При нас получават и в допълнение заплащане от порядъка на 20% от минималната работна заплата поради това, че правят спомагателни действия, които са отвън неговите отговорности по длъжностна характеристика”, добави той.
„ В най-хубавия случай в края на месеца получават към 600 – 620 лева в джоба си”, заключи шефът на Национален институт по метеорология и хидрология. По думите му хората със приблизително обучение вземат по-ниска заплата, а професорите получават към 850 лева
„ Нашето предпочитание е да отидем в Министерството на образованието и науката”, добави той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР