Над 94 млрд. долара оборотни пари са минали през фирмата

...
Над 94 млрд. долара оборотни пари са минали през фирмата
Коментари Харесай

NEXO превъртяла над 94 млрд. долара за последните 5 г. - Темида

Над 94 милиарда $ оборотни пари са минали през компанията NEXO за последните пет години, заяви представителят на основния прокурор Сийка Милева малко откакто следователи, обвинители и сътрудници от контраразузнаването нападнаха няколко столични адреса в   против огромна скица за финансови закононарушения, пране на пари и нарушавания на глобите против Русия.  

Компанията е благосъстоятелност на български жители, търгуваща с криптовалута във Англия, Швейцария, Съединените щати и известни офшорни дестинации.

" В момента текат дейности по следствието и разпити на очевидци в Националната следствена работа. На територията на София се организират дейни дейности по следствието за обезвреждане на противозаконна незаконна активност на криптобанката NEXO. Тази банка е основала и поддържа интернационална платформа за продан и даване на заеми на криптовалута. Установено е по досъдебното произвеждане, че главните уредници на тази активност са български жители и основната активност е от територията на България ", разгласи Милева.

По думите й криптобанката е работила посредством голям брой регистрирани търговски сдружения, по-голямата част от които са кухи компании. Клиент на платформата е човек, който публично е обявен за финансиране на терористична активност.

Засега няма данни дали има арестувани по случая.

Милева добави, че над 300 души работят по акцията - 35 следователи от Националната следствена служба, сътрудници от ДАНС, жандармерията, чиновници на Столична дирекция на вътрешните работи. Води се досъдебно произвеждане под надзора на Софийската градска прокуратура, като се проверява проведена незаконна група, пране на пари, данъчни закононарушения, закононарушения, свързани с даване на банкова активност без нужния лиценз, както и компютърни измами.

Групата е работила в няколко страни, а в някои страни платформата е била неразрешена.

" В момента тече следствието по делото, обискират се и се претърсват повече от 15 адреса. Установиха се и нови адреси, които са свързани с криптоплатформата ", сподели ръководителят на отдел " Киберпрестъпления " към Националната следствена работа Светослав Василев.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР