Над 91% от гласувалите на референдума в Македония в неделя

...
Над 91% от гласувалите на референдума в Македония в неделя
Коментари Харесай

Кой как разчете резултата от референдума в Македония

Над 91% от гласувалите на референдума в Македония в неделя са подкрепили промяната на името на страната. Това сочат резултатите от допитването.

На референдума са дали своят вот 666 734 жители или 36,91% от общо вписаните 1 806 336 души в изборния лист, заяви през днешния ден Държавната изборна комисия, откакто обработи 100 % от изборните секции. На въпроса на референдума "Дали сте за участие в Европейски Съюз и НАТО с приемане на контракта сред Република Македония и Република Гърция " със "за " са дали своят вот 609 813 жители, а срещу - 5,65%. Невалидни са 19 221 бюлетини или 2,89%.

Референдумът е съвещателен, решаващо ще бъде гласуването в Народното събрание. Днес министър председателят Зоран Зев съобщи, че от на следващия ден стартира договаряния с опозиционната Вътрешна македонска революционна организация, която преди допитването призоваваше то да бъде бойкотирано. Вижте във видеото по какъв начин съперниците на референдума честваха ниската интензивност.

Заев съобщи, че референдумът е сполучлив и бе безапелационен, че, в случай че не бъде признато решението за новото име, ще се върви към предварителни избори.

Президентът на Македония Георге Иванов обаче счита, че референдумът е несполучлив. "Реалността е такава, че референдумът не съумя. Не се опитвайте да променяте действителността. Не си коства да се недооценява суверенната воля на македонските жители ", означи президентът в свое послание към жителите. По думите на Иванов Македония би трябвало да продължава да се движи по европейския път, само че "с възприятие на лично достолепие ", а не под напън и ръководейки се от двойни стандарти.

Решението, което би трябвало да вземат политиците в Скопие, ще дефинира ориста на страната им за доста идни генерации,

обявиха в взаимно изказване на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини и еврокомисарят по въпросите на съседството и договарянията за разширение на Общността Йоханес Хан приканиха през днешния ден македонските политици да проявят отговорност и да преодолеят политическите разлики. "С спокойно и демократично гласоподаване голямо болшинство от употребилите правото си на присъединяване поддържаха съглашението от Преспа и европейското бъдеще. Парламентът в този момент ще би трябвало да предприеме идващите стъпки за използване на съглашението с гласуването на промени в конституцията ", означават Могерини и Хан. Това е историческа опция освен за реализиране на помиряване в района, само че и за съдбоносен прогрес на страната по пътя й към Европейски Съюз. Всички политици и институции следва да упражнят конституционните си отговорности, оттатък политическите разделения. Европейски Съюз ще продължи цялостната си поддръжка за страната, нейните институции и жители, се добавя в изказването.

Русия обаче акцентира на огромния брой негласували

Реакцията на Европейски Съюз, Съединени американски щати и НАТО на резултата от референдума в Македония приказва за устрема ускорено да бъде вкарана страната в НАТО, се споделя в оповестен през днешния ден коментар на министерството на външните работи на Русея. Независимо от това, че две трети от популацията на Македония не поддържаха съглашението от Преспа, изходът от гласуването незабавно бе приветстван от управлението на Европейски Съюз и НАТО, а също от Вашингтон. Налице е блян да се обезпечи ускорено присъединение на Скопие в НАТО, макар мнението на македонския народ, обявиха от съветското външно министурство.

Руското външно министерство съобщи също, че резултатите от договарянията сред Скопие и Атина за преименуването на Република Македония би трябвало да бъдат прегледани в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Русия, в качеството си на непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, деликатно следи за развиването на обстановката, подчертаха от съветското външно министерство.

Кремъл деликатно следи обстановката след състоялия се през вчерашния ден в Република Македония референдум за смяна на името, съобщи представителят на съветския президент Дмитрий Песков пред публицисти. Смятаме, че абсолютно всички процеси би трябвало да останат в границите на правовия режим, в руслото на правото, добави Песков.

„ Вотът на жителите е забележим и явен, заради което не може да бъде пренебрегнат”, обявиха от българското външно министерство.

„ Вярваме, че демокрацията има корени в обществото в Република Македония. Референдумът е най-висша демократична процедура - с изразената воля на участвалите в него и с отчитане на тези, които не гласоподаваха. Гражданите имаха свободен избор и над 90% от гласувалите на този съвещателен референдум обявиха по безапелационен метод предпочитание страната да бъде част от европейската и евроатлантическата общественост.Техният глас е забележим и явен, заради което не може да бъде пренебрегнат”, показва българското Министерство на външните работи.

„ Политико”: Ниската интензивност в Македония - удар против Европейски Съюз и Запада

Заев след референдума: Или поддръжка от Народното събрание, или нови избори

Политическа рецесия в Македония - президентът отхвърли да подпише името

Ангела Меркел в Македония: Благодаря за куража на Бойко Борисов

Тръмп: Съединени американски щати ще поддържат Македония за участието ѝ в НАТО

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР