Над 90% от завършващите Педагогика“ се реализират в училище, заяви

...
Над 90% от завършващите Педагогика“ се реализират в училище, заяви
Коментари Харесай

Проф. Бончо Господинов: Над 90% от завършващите Педагогика“ се реализират в училище

Над 90% от завършващите „ Педагогика “ се осъществят в учебно заведение, съобщи в предаването „ Преди всички “ проф. Бончо Господинов – декан на Факултета по педагогика в СУ „ Св. Климент Охридски “.
„ Безспорно размерът на възнаграждението на практикуващите специалност преподавател повлиява в някаква степен върху желанието на младежите да станат учители. Това въздействие обаче не е в такава степен, че да обезпечи нужния брой учители, които са нужни сега за българското учебно заведение. Има задоволително доста други фактори, които повлияват върху продължаващото намаляване на интереса към тази специалност. Възнаграждението е доста значимо, само че то не е единственото изискване, което да увеличи интереса “.

Проф. Господинов акцентира, че през последните 2-3 десетилетия престижът на учителската специалност спада фрапантно. Образът на учителя и учебно заведение в съзнанието на обществото е извънредно отрицателен, счита той.

Според него е добра концепцията на страната да усили броя на учителите посредством едногодишни курсове, в границите на които експерти да получават педагогическа подготовка. Това решение би било по-работещо, в случай че всички тези позитивни ограничения бъдат обвързани с някакъв контракт, предложи той и добави, че по този метод държаваща ще има гаранция, че когато влага в подготовка на хора, те ще се върнат в системата на образованието като готови учители. Има възможност тази крещяща потребност от учители да докара до изкривявания и в учебните заведения да влязат хора, които не стават за тази работа, счита проф. Господинов. Според него е належащо създаването на процедури за селекция.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР