Над 90% от продажбите на банкови продукти у нас се

...
Над 90% от продажбите на банкови продукти у нас се
Коментари Харесай

Експерти: Коронавирусът накара повече хора да банкират онлайн

Над 90% от продажбите на банкови артикули у нас се правят в банков клон. Използването на онлайн банкиране пък към момента не е желано от българите, като делът на продуктите, купени в напълно цифрова среда, е под 5%. Това демонстрира изследване на банковия бранш в страната, представено от Татяна Иванова - изпълнителен шеф на „ Маркетинг и дистрибуция – банкиране на дребно ” на огромна българска банка.
Пред Монитор тя декларира, че поради ковид, склонността за ползване на артикули и услуги, в това число финансови от разстояние, е по-висока от всеки път. Въпреки това делът на клиентите, които употребяват онлайн банкиране, остава невисок. „ Това не се дължи на липса на интерес или склонността, повода е, че финансовите институции в България не оферират задоволителен брой напълно цифровизирани процеси “, споделя тя. По думите й с цел да стане клиент на банка, човек би трябвало да отдели приблизително сред 30-40 минути за посещаване в банков клон. Това обаче не включва времето за напредване или за изчакване. Недостатък е и това, че клиентът е изцяло подвластен от работното време на финансовата институция и надлежно от нейното разположение. С онлайн приложения това време може да се редуцира на 10 минути. Изцяло по цифров път човек може да открие разплащателна сметка, да изиска срочен депозит, да си купи пътническа застраховка.
Получаването на заем също може да е онлайн като тук се включват потребителските заеми и овърдрафт картите. Кредитите ще са освободени от такса за кредитна оценка, само че лихвите ще останат същите. За задачата клиентът би трябвало да конфигурира приложение за издаване на документ за електронно сключване на документи. Е-подписът може да се употребява пред банки, мобилни оператори и други, като има същата тежест като подписа на хартия. Необходима е двустранна фотография на персонална карта, както и лицево различаване посредством селфи.
„ През последните 2 месеца делът на клиентите, минали на мобилно банкиране, е подобен, че може би ние щяхме да осигурим този растеж в идващите 1-2 години. Само за 2 месец COVID-19 убеди доста хора, че да банкираш през телефона и таблетите е доста по-удобно ”, разяснява шефът на Асоциацията на банките у нас Петър Андронов. По думите му болестта ни е хвърлила в бъдещето и по този начин сегашното стана част от бъдещето.
Тестват тенисистите от Загреб, рекомендация за карантина към виделите Григор в Хасково
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР