Над 90% от предложенията на Българския лекарски съюз (БЛС), включително

...
Над 90% от предложенията на Българския лекарски съюз (БЛС), включително
Коментари Харесай

Лекарите са доволни от договорените цени на медицинските услуги за 2018 г.

Над 90% от предложенията на Българския лекарски съюз (БЛС), в това число и тези, направени в последния миг, са признати от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса за Националния рамков контракт за 2018 година Условията са " доста по-добре " от тези за 2017 година и " демонстрират конструктивизъм ".

Това съобщи ръководителят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев след окончателната среща сред съсловната организация и управлението на здравната каса за цените на клиничните пътеки и медицинските услуги за 2018 година, които би трябвало да влязат в действие от 1 април с подписването на Национален рамков контракт за 2018 година Лекарската организация ще гласоподава финално утвърждението си на събор тази събота.

Общо 148 млн. лв. повече за болничната и 14 млн. лева повече за извънболничната помощ спрямо предходната година, както и нараствания на над 136 клинични пътеки, се плануват в НРД 2018 година, изброи той. По думите му остава да се доуточнят още някои неща, които ще се обсъдат на събора.

Едно от новите положения в контракта за 2018 година е, че ученическата записка от персонален доктор ще излезе от наложителния пакет на общопрактикуващите лекари и ще бъде на стойност не повече от 3 лева, разгласи още Грозев. Решено е бележката да излезе от пакета, тъй като е административна, а не здравна активност, изясни той.

" Смятам, че това, което постигнахме, в окончателния към този момент преговор сред БЛС и НЗОК несъмнено е стъпка напред. Огромната част от текстовете и тези, които ние в последния миг предоставихме за смяна, са признати от Надзорния съвет на НЗОК – включвам и текстове, оформящи обстановката с отчитане на активност в образователни заведения, с опция за възнаграждение, с някои публицистични бележки. Но в над 90% от това, което БЛС предложи, е признато от Надзорния съвет на НЗОК и това приказва за конструктивизъм. Можем фактически да създадем един добър контракт – доста по-добре от контракта за 2017 година ", разяснява Грозев, представен от Агенция " Фокус ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР