Над 90% от повредените над 12 185 трафопоста, които са

...
Над 90% от повредените над 12 185 трафопоста, които са
Коментари Харесай

Министър Радев: Над 90% от авариите са отстранени

Над 90% от развалените над 12 185 трафопоста, които са оставили без ток почти 800 хиляди души, са поправени с подсигурено електрозахранване. Останали без ток са дребни обитаеми места, само че и там се работи. Това съобщи министърът на енергетиката Румен Радев.


Той посочи, че и през днешния ден 684 екипа ще работят за премахване на повредите: „ Работи се в границите на деня да бъдат отстранени всички повреди. На един екип се пада да поправи към 20 трафопоста “.

Енергийният министър съобщи пред Нова тв, че огромните вреди са настъпили в мрежите на приблизително и ниско напрежение, те засягат и огромна част от популацията. Проблемите са се задълбочили, тъй като в първите часове на неделя беше стеснен достъпа до местата с повреди поради изобилния снеговалеж.

„ Приоритет номер едно си остава извеждането на бедстващите хора и незабавно по-късно при разчистването се подхожда към подстанции и помпени станции. Не е казусът в дефицита на механически личен състав “, изясни министър Радев.

Състоянието на мрежата не е положително, те имат потребност от по-големи вложения. „ Вярно е, че тези вложения се отразяват най-после в по-високи сметки “, сподели министърът. Той изясни, че таксите достъп и транспорт са 10% от дадена сметка за ток. Цената за МВч е към 114 лв. сега.

Според министър Радев поддържането на мрежите би трябвало да се преразгледа, би трябвало да се отсекат дървета или клони, да се почистят листата, да се обезпечи достъп. Това не значи да се отсекат живи дървета, само че не може при първия влажен снеговалеж да има счупени клони, които да засягат мрежата, посочи той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР