Над 90 милиона лева са спечелили фирмите, разкрити, че изнасят

...
Над 90 милиона лева са спечелили фирмите, разкрити, че изнасят
Коментари Харесай

Изплуваха нови скандални подробности за дебелата схема с износ на лекарства: Разбра се с колко милиона са се нагушили фирмите!

Над 90 милиона лв. са спечелили компаниите, разкрити, че изнасят нелегално лекарства в чужбина, оповестява Нова тв, базирайки се на източници от следствието. Все още прокуратурата не е повдигнала обвинявания на обвинените, само че разпитите не престават.  Една от аргументите за неналичието на медикаменти е паралелният експорт. Схема, работеща от години, съгласно аптекари. Последният образец е акцията на Министерство на вътрешните работи от събота. Разследваните - лечебни заведения, аптеки и търговци. Всички те изнасяли медикаменти в чужбина, заобикаляйки разпоредбите. Лекарства, предопределени за български пациенти и платени по Здравна каса.

За водач на последната разрушена скица за експорт на медикаменти е апетитен Амир Мохамед ал Хусаини. Сириец, фармацевт и притежател на компания за търговия на едро с медикаменти. След акцията на Министерство на вътрешните работи офисът на компанията беше затворен.

Амир не беше открит и в дома му. Няма отговор и на въпроса по какъв начин е изнасял медикаменти, откакто по закон лекарства може да се продават в чужбина, едвам откакто са покрити потребностите на пациентите в България.

От лятото в Здравното министерство работят по промени в закона. Искат да се направи лист с медикаменти, които не могат да се изнасят. Според сектора обаче по този начин казусът няма да се реши. Засега за успореден експорт на медикаменти няма нито арестувани, нито повдигнати обвинявания.

Междувременно публичното неодобрение против дефинитивно гласувания мораториум върху нови медикаменти пораства. В петък пациенти провеждат и митинг против възбраната пред Народното събрание.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР