Над 90 милиона лева е печалбата на фирми, нелегално изнасяли

...
Над 90 милиона лева е печалбата на фирми, нелегално изнасяли
Коментари Харесай

Над 90 млн. лева донесла схемата на лекари и фармацевти за нелегален износ на медикаменти

Над 90 милиона лв. е облагата на компании, незаконно изнасяли дефицитни медикаменти от България в чужбина.

Това заяви NOVA, базирайки се на свои източници в следствието.

В схемата за експорт на медикаменти - сириец, лекари и фармацевти

Извънредна среща при Бойко Борисов, Министерство на вътрешните работи удари мафията с медикаментите

То концентрира публичното внимание, откакто при акции на ГДБОП в събота бяха арестувани 7 души.

Това са фармацевти и лекари, обвинени в организирането на схемата. При нея скъпоструващи медикаменти са нелегално изнасяни от лечебни заведения и аптеки, с цел да бъдат препакетирани и продавани в Западна Европа.

По единия продоволствен канал лекари са изписвали медикаментите, заплащани от НЗОК, само че те не са стигали до пациенти, а са били изнасяни от лечебните заведения.

В другия случай медикаментите са взимани от аптеки. И в двата случая резултатът е недостиг на лекарства като жизненоважния за диабетиците инсулин, както и на медикаменти за онкоболни, които страдащите от тези заболявания у нас няма по какъв начин да си набират.

Те обаче носят десетки милиони на злоупотребителите. От тях обаче към момента няма хора с повдигнато обвиняване, като разпитите не престават.

Единият от задържаните прези уикенда е сириеца Амир Мохамед Ал Хусаини – той е фармацевт и притежател на компания за търговия на едро с медикаменти.

След акцията неговия офис е затворен, а той не може да бъде открит на адреса.

Акцията на Министерство на вътрешните работи пристигна откакто депутатите одобриха бюджет на НЗОК, където се не разрешава на касата да заплаща за така наречен нови лекарствени лечения – лекуване с лекарства, които до този миг не са внасяни в България и неотдавна са получили позволение за продажба в Европа.

Пациентски организации нарекоха решението „ геноцид” над болните у нас, поради също дефицитът на медикаменти поради противозаконни схеми като към този момент разкритата.

Същевременно от това лято в здравното министерство работят по законови промени, с които да се вкара лист на медикаменти, които не могат да се изнасят.

Според представители на фармацевтичния отрасъл обаче това няма да реши казуса.

Здравеопазването у нас: скъпо и неефективно

Защо здравноосигурени заплащат за лекарска помощ

Скъпи медикаменти за онкоболни изчезнаха за нощ

Така или другояче въпросите към медикаментите са единствено част от забележимите проблеми в опазването на здравето – една от най-противоречивите сфери на държавната политика у нас.

Тази есен оставка подаде здравният министър Николай Петров след по-малко от 6 месеца на поста. Това беше десетият началник на опазването на здравето за последните 8 години в България.

Анестезиологът напусна поради информация в журналистическо следствие, че може би е злоупотребил с въздействие при публични поръчки по времето му като началник на ВМА.

Той беше сменен на поста си от финансиста Кирил Ананиев.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР