Над 90 души взеха участие в историческа възстановка, пресъздаваща Освобождението

...
Над 90 души взеха участие в историческа възстановка, пресъздаваща Освобождението
Коментари Харесай

С историческа възстановка Тетевен отбеляза 140 години от Освобождението

Над 90 души взеха присъединяване в историческа възстановка, пресъздаваща Освобождението на Тетевен, оповестиха от общината в града.

Тя се организира през днешния ден, като зарадва жителите и гостите на Тетевен.

Събитието е част от богатата стратегия по случай 1 ноември - Ден на националните будители, и 140 години от Освобождението на града.

На мероприятието участваха кметът на Община Тетевен – доктор Мадлена Бояджиева, зам.-кметът Борис Врабевски, ръководителят на Общински съвет - Тетевен – Мария Стойчева, жители и други
11
Възстановката се прави за пръв път и провокира сериозен интерес както измежду локалните, по този начин и измежду посетителите на планинското градче, пред които се съживиха неповторими по своята значителност и неповторимост картини от предишното.

Бяха пресъздадени бойните дейности на отряда под командването на ескадронния пълководец Антонов и отряда с пълководец полковник Орлов, както и основното присъединяване на тетевенеца Баньо Маринов – бунтовник и един от водачите на Кресненско-Разложкото въстание.

След продължителни гърмежи и сражения, турците бяха прогонени и напуснаха града. Краят на неповторимото събитие бе комплициран с влизането в Тетевен на забягналите от Диарбекир тетевенски първенци - х. Станю Врабевски и Петко Милев, дружно с съветските войски, при тържественото пердашене на камбаните.

Програмата за деня приключи с музикални и танцови осъществявания на отбор „ Тракия “ и представянето на ученическите произведения, отдадени на 140г. от Освобождението на Тетевен.
11
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР