Над 9 000 деца са записани допълнително в образователната система

...
Над 9 000 деца са записани допълнително в образователната система
Коментари Харесай

С нови 9000 върнати в училище деца се похвали властта

Над 9 000 деца са записани в допълнение в просветителната система от началото на образователната година.
10 000 деца са доброволни записаните, 8 000 от тях са на възраст сред 5 и 7 години, а 2 000 са на възраст сред 11 и 19 година

Данните показа просветният министър Красимир Вълчев след съвещание на координационното звено по механизма за взаимна работа на институциите за обгръщане и задържане на децата в учебна и предучилищна възраст в Министерския съвет.

Предизвикателството пред МОН е механизмът за връщането на децата в учебно заведение да бъде резистентен и ефикасен.
Механизмът през актуалната и идната година ще бъде ориентиран върху ежедневното посещаване на подрастващите в учебно заведение.

 22 000 върнати в клас деца регистрираха от МОН Обновена
22 000 върнати в клас деца регистрираха от МОН

35% от децата, отпаднали от просветителната ни система, са отпътували в чужбина

Много постоянно екипите всекидневно посещават домовете на децата и убеждават родителите да ги водят на учебно заведение, уточни просветителният министър и добави, че напъните, които вършат близо 1 200 екипа, са колосални.

" Когато институциите работят дружно, това има огромен резултат ", регистрира Вълчев и добави, че главната причина за нередовното посещаване на децата е неналичието на просвета и почитание към образованието.

Работи се за осведомителна съгласуваност на системата, както и да упражнява правото на обучение на всяко едно дете.

Вълчев посочи, че е подписано съглашение за информативен продан и съгласуваност с Главна ревизия по труда (ГИТ) и Агенцията за обществено подкрепяне. Предстои да се подписа такова и с Агенцията по заетостта, тъй че да бъдат засечени всички деца, които не са на учебно заведение.

Просветният министър даде образец, че в случай че децата бъдат засечени от осведомителния продан, че не са на учебно заведение, а работят, ще се подава сигнал и информация до Главна ревизия по труда.

Много учебни заведения и просветителни институции не поставят задоволително старания за разрешаване на казуса, уточни Вълчев и се закани, че по тази причина ще има санкции.

За първи път от 6 години насам делът от прибързано напусналите учебно заведение е паднал от 13.8% на 12.7% , добави от своя страна вицепремиерът Томислав Дончев.

Националната цел на държавното управление обаче е напусналите просветителната система да се сведат до 11%.

Вицепремиерът е уверен, че всички екипи от всички институции са се научили да работят дружно в постигането на общата цел - да върнат децата назад в учебно заведение.

 С 13 000 по-малко студенти в последните три години
С 13 000 по-малко студенти в последните три години

Според Красимир Вълчев е нужна смяна в Закона за висшето обучение

Младежи, които до момента въобще не са посещавали учебно заведение, в този момент сами изразят предпочитание да го създадат, похвали се Дончев и добави, че даже младежи на 19-годишна възраст, които не са ходили на учебно заведение, са изявили предпочитание да учат за първи път.

" Държавната машина има потребност от спомагателна мощ, с цел да си прави по-добре работата ", счита Дончев. По думите му шефове и обществени служащи заслужават хвалба за всичко, което вършат.

Вълчев: " Основната причина на децата да не са в учебно заведение е отвращение. "

Той добави, че за насъбрани отсъствия за интервала от септември 2017 до януари 2018 са спрени 55 000 месечни помощи за два милиона и двеста хиляди лв..

Предстои да бъдат спрени още близо 49 000 помощи за интервала февруари 2018 година до сегашния миг.

Държавата би трябвало да бъде мощна, прикани вицепремиерът и добави, че би трябвало да се направи една доста сериозна проверка на това по какъв начин се издават медицински бележки на учениците.

 21 хиляди деца са отпаднали от просветителната система за 1 година Обновена
21 хиляди деца са отпаднали от просветителната система за 1 година

Мерките обхващали и родителите, които не осигурявали наличието на децата в учебно заведение

Приоритети пред страната трябват да бъдат ориентирани върху това да се реши дали размерът на санкциите е задоволително респектиращ и дали санкции се постановат във всички от случаите, когато да се постанова и да се увеличи публичната настройка, че дете, което не е в час, да бъде върнато назад.

Дончев прикани жителите, които видят, че децата не са в учебно заведение и работят да алармират институциите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР