Над 85% от австрийските компании биха инвестирали отново в България.

...
Над 85% от австрийските компании биха инвестирали отново в България.
Коментари Харесай

85% от австрийските фирми биха инвестирали у нас отново

Над 85% от австрийските компании биха вложили още веднъж в България. Правителството обаче би трябвало да предприеме по-сериозни ограничения против корупцията и престъпността. Това сочат данните от проучване на бизнес климата, извършено от Австрийското комерсиално посланичество у нас, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Данните от проучването бяха показани от Улрике Щрака, началник на Advantage Austria (Австрийското комерсиално представителство).
Според него 87.5% от опериращите у нас австрийски компании биха вложили още веднъж, в случай че трябваше да създадат този избор  днес, но чакат повече ограничения против корупцията и престъпността. На събитието участваха представители на австрийски компании в  България, които споделиха своя опит.
Проучването беше извършено в края на 2019 година и отразява настройките на австрийския бизнес в България. Както и през миналата година най-голямото предизвикателство пред тях е било намирането на квалифицирани чиновници или такива, които са склонни да преминат образование във компанията. Според участващите в анкета има нужда от усъвършенстване и в инфраструктурата и продуктивността.
Трябва да се означи, че по отношение на същото проучване, извършено преди една година:
- австрийските вложители правят оценка общото икономическо положение за миналите 12 месеца и идната година по-малко оптимистично;
- по-малко участници в анкетата правят оценка цялостното представянето на техните компании през миналата година като положително, по-малко участници чакат усъвършенстване през 2020 година В същото време тези, които дефинират положението на компанията „ без смяна “, е нараснал;
- единствено 20% възнамеряват повишаване на вложенията си през идната година (преди една година са били 38%).
Две трети от участвалите в изследването чакат позитивно развиване при въвеждане на еврото в България.
За австрийските компании е все по този начин значимо гарантирането на правна рамка за активността на компаниите. Основният акцент тук е основаването и използването от страна на страната на еднопосочни и ясни правила, които да важат за всички пазарни субекти.
Предвидимата икономическа политика също е извънредно значима за австрийските вложители. Препоръките са да се организира необятна полемика за планувани нови разпореждания, да се взима под внимание мнението на засегнатите страни, както и измененията да се споделят задоволително рано.
Поле за усъвършенстване има съгласно тях и в областта на публичните поръчки и намаляването на бюрокрацията.
С равнище на вложенията от 4.041,4 млн. евро (според данни на БНБ) Австрия е на второ място измежду задграничните вложители. Най-големите измежду тях са Mtel, ЕVN, Raiffeisen, OMV, Vienna Insurance Group, Billa, Kronospan, Palfinger, Mondi, Knauf, Uniqa, Wienerberger и Baumit. Австрийските компании са освен измежду най-големите, само че и измежду най-сигурните и постоянни работодатели в страната.
В последната година имаше запитвания от разнообразни австрийски компании, които преглеждат България за евентуални вложения. Традиционно, България се конкурира със прилежащите на Австрия страни за нови задгранични вложения. Предимствата на България – ниските налози и преференциалната работна ръка, към този момент не са задоволителни, с цел да компенсират компликациите (липса на фрагменти, незадоволителна правна сигурност, слаба инфраструктура). За интервала януари-септември 2019 година задграничните вложения бяха позитивни, само че главно като портфейлни вложения, а не толкоз в дълготрайни активи. Според госпожа Щрака, по-добри условия за вложение и постоянен бизнес климат биха привлекли повече вложители.
Advantage Austria поддържа дружно с австрийските компании в страната въвеждането на дуално образование, което от една страна е ефикасна идея за понижаване на младежката безработица, а въпреки това спомага за превъзмогването на дефицита на фрагменти. В плана към сегашния миг са ангажирани 11 австрийски компании и се образоват 818 ученика в 7 специалности. Австрийският бизнес поставя целенасочени старания и в посока привличане на квалифицирани българи, които са учили или работили в чужбина и желаят да се завърнат в страната.
Анкетата се организира по едно и също време в множеството източноевропейски страни, където има съществени австрийски вложения. Това са, да вземем за пример, Румъния, Сърбия и Унгария, които са в конкуренция с България за привличането на спомагателни вложения. И в тези страни представителите на австрийските компании биха желали сходни промени като в България – предвидима икономическа политика, господство на закона.
При оценката на пазарната обстановка в обособените страни се открояват разнообразни цели. Докато в България и Унгария дефицитът на работна ръка е преди всичко, за вложителите в Румъния и Сърбия по-важна е инфраструктурата.
ADVANTAGE AUSTRIA с нейната мрежа от към 100 офиса в над 70 страни предлага на австрийските компании и техните интернационалните бизнес сътрудници всеобхватна палитра от услуги. По своята същина Advantage Austria в София съставлява Стопанска камара на Австрия и съществува повече от 45г. в България. Основната задача на бюрото е да спомага за непрекъснатото възстановяване и разширение на бизнес връзките сред Австрия и България. За тази цел се организират пазарни изследвания в разнообразни сфери, реализират се контакти сред австрийски и български компании, провеждат се участия в панаири и изложби и се организират редица други мероприятия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР