Над 82% от общия технически капацитет на интерконектора Гърция-България за

...
Над 82% от общия технически капацитет на интерконектора Гърция-България за
Коментари Харесай

Над 82% от капацитета на газопровода IGB за 2023-2024, вече е резервиран

Над 82% от общия механически потенциал на интерконектора Гърция-България за идната газова година (2023-2024) към този момент е запазен. Успешните резултати бяха реализирани от самостоятелния метафоричен оператор ICGB след осъществяване на търгове за предложение на тримесечен потенциал, осъществени на 7 август.
Към момента за първото тримесечие на идната газова година IGB е със 76% запазен потенциал. За останалите 3 тримесечия резервациите надвишават 84% от общия потенциал на оборудването. ICGB продължава да предлага свободния потенциал както на дневни, по този начин и на месечни търгове, осигурявайки транспарантен и еднакъв достъп на всички заинтригувани търговци.

Капацитетът на интерконектора Гърция-България се предлага на две европейски платформи за резервации - PRISMA за точките на междусистемно свързване в Комотини, където газопроводът се свързва с Трансадриатическия газопровод и с мрежата на гръцкия народен оператор DESFA, и платформата RBP за точката на междусистемна съгласуваност при Стара Загора, където IGB се свързва с мрежата на „ Булгартрансгаз ".
„ В момента IGB оперира при общ механически потенциал от 3,3 милиарда кубически метра годишно, огромна част от него към този момент е непокътната за идната газова година. Това е доста достижение за план, който беше въведен в употреба толкоз неотдавна, само че все пак към този момент преглеждаме опцията да разтеглим потенциала му до 5 милиарда м3/г поради пазарния интерес ", споделиха изпълнителните шефове на ICGB Теодора Георгиева и Джордж Сатлас. Двамата означиха, че ICGB към този момент предлага потенциал в точката на свързване с DESFA заради предстоящото въвеждане в употреба на LNG терминала в Александруполис, което в допълнение ще ускори районното значение на интерконектора. Синергията сред газопровода и LNG терминала основава нови благоприятни условия за пазара и ще способства за подсилване на енергийната самостоятелност на района.

„ Ключова цел остава да осигуряваме енергийна диверсификация освен във връзка с маршрутите, само че и на източниците на природен газ за България и за по-широкия район. IGB е създаден в огромна стратегическа синергия с плаващия терминал за полутечен газ покрай гръцкия град Александруполис, който се чака скоро да бъде пуснат в употреба и следвайки индикациите от търговете за годишен потенциал, които организирахме неотдавна, би трябвало да се възползваме изцяло от районната инфраструктура и да предоставим на всички заинтригувани страни опция за нахлуване на локалния пазар посредством IGB ", споделиха Георгиева и Сатлас. Според тях газопроводът освен подсигурява забележителна част от вътрешното ползване на България, само че и разрешава превозването на природен газ до други страни в района, в това число Молдова и Украйна.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се осъществя от смесеното капиталово сдружение „ АЙ СИ ДЖИ БИ " АД, записано в България през 2011 година с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e сдружение, записано в Гърция, с акционери гръцката компания DEPA International Projects S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison S.p.A (50%).

В сходство с устава си, „ АЙ СИ ДЖИ БИ " АД е притежател на газопровода IGB, като прави финансиране на реализацията му, разпределение на преносния му потенциал и приемане приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB е свързван с гръцката национална газопреносна система (DESFA S.A.) и с Трансадриатическия газопровод (TAP AG) в региона на гр. Комотини (Гърция), и с българската газопреносна система (Булгартрансгаз ЕАД) в региона на гр. Стара Загора. Общата дължина на газопровода е 182 км, диаметърът на тръбата - 32`` - и планов потенциал до 3 млрд.м3/год. в посока Гърция-България. В взаимозависимост от пазарния интерес към потребление на по-голям потенциал и опциите на прилежащите газопреносни системи, потенциалът е планиран да се усили до 5 млрд.м3/год. с в допълнение създаване на компресорна станция.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР