Над 82 хил. българи годишно биват засегнати от мозъчно-съдови болести.

...
Над 82 хил. българи годишно биват засегнати от мозъчно-съдови болести.
Коментари Харесай

Мозъчно-съдови болести поразяват над 82 хил. българи

Над 82 хиляди българи годишно биват наранени от мозъчно-съдови заболявания. 25-50% от пациентите, претърпели мозъчен инсулт, остават с речево-говорни проблеми, а още 50% – с когнитивни, достигащи до съдова деменция. При всеки втори нарушаванията са трайни и утежняват качеството на живот. През миналата година от исхемичен инсулт са били изумени 50 304 души у нас. Това излиза наяве от докладите на лечебните заведения към Националната здравноосигурителна каса.

 %d0%bd%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b3%d0%b8%d1%8f Данните бяха изнесени по време на втора национална среща, отдадена на провокациите в лекуването на болните от инсулт в България на 27 януари в София. Над 100 невролози от цялата страна разискаха народен консенсус за лечението на инсулта. Срещата беше проведена от Българското сдружение по неврология с ръководител акад. Иван Миланов с поддръжката на Бьорингер Ингелхайм. Специален посетител бе проф. Валерия Касо, президент на Европейската организация за инсулти.

България е на едно от първите места в света по заболяемост и смъртност от мозъчно-съдови болести. Нужно е в страната ни да се усъвършенства координацията сред лекарите експерти и незабавните медици. При лекуване на положения като инсулт не би трябвало да има обособени лекуващи експерти, а екип от лекари, които да координират работата си като в оркестър, посъветва проф. Касо. Тя акцентира още нуждата от осъществяване на акции с общопрактикуващите лекари, съобщение в болничното заведение преди идването на пациента, както и от добър протокол за компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс.

 vtora-nacionalna-sreshta_2 Инсултите са втората по периодичност причина за развиване на деменция, най-честата причина за епилепсия в преклонна възраст и доста честа причина за меланхолия.

Мозъчният инсулт е резултат от остро нарушаване на мозъчното кръвообращение, което може да докара до гибел или до тежки и необратими увреждания на централната нервна система. За да се сведат до най-малко отрицателните последици, от основно значение е оптимално бързата реакция, изясни акад. Миланов. Затова при такива пациенти е нужна незабавна хоспитализация, неотложно съответно лекуване и следваща рехабилитация, добави експертът.

Инвалидност настава в 28 600 от случаите

Мозъчно-съдовите заболявания (МСБ) заемат главно място измежду обществено значимите заболявания поради честотата им, високата смъртност и тежката инвалидизация на пациентите, претърпели мозъчен инсулт – към 40 хиляди годишно. 8000 от болните с подобен удар, не го претърпяват, а 28 600 оцеляват с друга степен на неработоспособност. При 10% от случаите тя е тежко изразена.
Смъртността от МСБ е 270,1 за мъжете и 265,1 за дамите на 100 000 души население.
Детските инсулти във възрастта от 30 дни до 18 година са с периодичност от 2-3 до 13% на 100 000 деца, а аргументите са вродени или добити.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР