Над 8100 ресторантьори и търговци, чийто бизнес беше затворен по

...
Над 8100 ресторантьори и търговци, чийто бизнес беше затворен по
Коментари Харесай

Над 8100 ресторантьори и търговци са поискали подкрепа от 115 млн. лв. от държавата

Над 8100 ресторантьори и търговци, чийто бизнес беше затворен по време на втория локдаун, са поискали поддръжка с оборотен капитал посредством Националната организация за приходите (НАП). Общият размер на поисканата от тях поддръжка е 115 млн. лева ., оповестиха от Национална агенция за приходите.

Сумата е по-малка от заделената от кабинета в края на предходната година в размер на 156 млн. лева

По този мотив министър председателят Бойко Борисов разяснява в четвъртък, че от 30 000 работещи в ресторантьорския отрасъл, единствено 6300 са подали заявление за подкрепяне. " Какво значи това вие сами може да си отговорите ", добави той. Според Борисов казусът за бранша е, че огромна част от него работи на сиво и няма по какъв начин служащите им да получат поддръжка от страната.

Право на подкрепяне по тази скица иматресторантьори, фитнеси, образователни центрове, киносалони, притежатели на недвижими парцели, които ги отдават чартърен, туроператори и други.Това са всички търговци наранени от противоепидемичните ограничения, наложени с 4 заповеди на министъра на опазването на здравето в края на предходната година. Те могат да получат20% или 10% от оборота си за съответните интервали на 2019 година или 2020 година, като таванът е 150 000 лева

Отпускането на безвъзмездната финансова помощ ще става в период до 7 дни от утвърждението на плановото предложение. Не всички подали заявки ще получат поддръжка, защото измежду подалите има и такива, които не дават отговор на критериите, оповестиха по-рано от приходната организация. Най-честите нарушавания са обявление на оборот за интервал от 2 месеца, който е по-голям от посочения в справките заявления по ЗДДС, както и искане на финансиране на обекти и сдружения, които не са директно наранени от заповедите на здравния министър.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР