Над 800 са загиналите след атаката на Хамас срещу Израел.

...
Над 800 са загиналите след атаката на Хамас срещу Израел.
Коментари Харесай

Ответният удар: Невиждана мобизация в Израел, пълна блокада на Ивицата Газа

Над 800 са починалите след офанзивата на „ Хамас ” против Израел. В отговор последваха солидни удари, а Ивицата Газа към този момент е под цялостна обсада.

Еврейската страна организира най-мащабната готовност в историята си - 300 000 запасняци са извикани на работа след офанзивата, която мнозина анализатори назовават израелският 11 септември, предава Нова тв.

„ Граничните пунктове с Газа са затворени. Няма ток. Не може да се влиза. Газа е под блокада ”, разгласи бригаден военачалник Даниел Хагари, представител на армията на Израел.

Страната активизира и 300 хиляди бойци и офицери от запаса. Военното министерство провежда специфични полети за запасняците, които живеят отвън страната. Денят в Тел Авив стартира със сирени, предупреждаващи за още ракети, изстреляни от „ Хамас ”.

Израелската войска е съумяла да си върне контрола над граничните градове. В някои от тях конфликтите не престават. В неопределеност остават стотици хора, отвлечени от „ Хамас ”.

„ Това е израелският 11 септември. И Израел ще направи всичко, с цел да върне синовете и дъщерите си ”, сподели Гилад Ердан, дипломат на Израел в Организация на обединените нации.

До момента убитите при акцията на „ Хамас ” са повече от 700. 260 от тях - на музикален фестивал покрай границата с Газа. Спасителите, които съумяха да стигнат до там, са останали шокирани от гледката.

А околните на отвлечените живеят в мъка, до момента в който чакат информация за най-скъпите си хора. Рикарда е разпознала щерка си на видео в обществените мрежи. На фрагментите се вижда млада жена, която лежи на пода на пикап, а няколко бойци я държат да не мърда.

„ Тя беше с огромна група чужденци, множеството от тях към момента са в неопределеност. Не разбирам по какъв начин може нещо толкоз брутално да се случи измежду бял ден. Наши близки други две фамилии - родителите бяха брутално убити в леглата им, а са оставили две дребни деца - две бебета сами за през целия ден в празния апартамент ”, описа Рикарда Лоук - майка на отвлечена от „ Хамас ” жена.

Яков също самичък разпознава детето си в онлайн видео. Чува по какъв начин се моли да не я убият, а приятелят ѝ въпреки единствено на метри от нея - е беззащитен да я освободи.

„ Не желаех да допускам, макар че ясно можех да разпозная щерка си. Липсва ми толкоз доста, а са минали едвам два дни и половина. Не мога да допускам, че я няма, къщата е празна без нея. Това е единствената ми щерка ”, споделя Яков Аргамани, татко на отвлечено от „ Хамас ” дете.

Никой не може да каже точния брой на хората в неопределеност. Липсват дами, мъже, даже дребни деца. В отговор на нападението на „ Хамас ”, Израел стартира да нанася солидни удари по цели в Газа. Според някои информации са убити 500 палестинци.

„ Без предизвестие, удариха ни без никакво предизвестие. Атаката беше със аероплан Ф-16, можете да видите разрушенията, огледайте се ”, описват очевидци.

„ Искам да съм обикновено дете, което живее без война, без ракети... Искам да можем да се върнем у дома ”, споделя Исраа ал-Кишави.

През последните 20 часа израелските военновъздушни сили са хвърлили към 2000 боеприпаса и над 1000 тона бомби по 8 000 цели в Ивицата Газа.

Катар посредничи при освобождението на заложниците, които „ Хамас ” отвлече от Израел. Страната е призовала за освобождение на дамите и децата, като в подмяна Израел ще би трябвало да освободи от пандизите си 36 палестински дами и деца. Преговорите се организират с поддръжката на Съединени американски щати, а по непотвърдена информация се чака положително развиване.

Броят на израелските заложници остава неразбираем, само че се счита, че измежду тях с изключение на дами и деца има и възрастни хора.

Катар и преди е посредничил сред Израел и палестинците, а наскоро се трансформира в горещата точка, откакто беше хазаин на диалози сред Съединени американски щати и Иран, довели до замяна на пандизчии и освобождение на средства. Израелски представител обаче отхвърли, че се водят договаряния.

Атаката против Израел стартира в събота, рано сутринта - почивен ден в страната. Началото на невижданото нахлуване стартира с изстрелване на ракети от Ивицата Газа по израелски градове.

От години Израел укрепва границата си с дребния палестински анклав, само че единствено за няколко часа палестински бойци съумяха да пробият през най-малко 27 точки по тежко укрепената стена - охранявана от военни, камери и датчици, оставяйки след себе си трупове.

Най-отдалеченото място, от което нахлуваха е град Офаким, на съвсем 23 километра източно от Газа. Нападнати бяха и два военни обекта - база в Зиким и друга в Реим. И всичко това, макар потвърдената успеваемост на израелското разузнаване Мосад.

Ивицата Газа е тясна зона, с величина едвам 360 квадратни километра. Но там живеят 2,3 милиона души, което прави съвсем неминуем риска от почтени жертви при ответни удари.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР