Над 800 експерти в бранша на компютърните и информационните технологии

...
Над 800 експерти в бранша на компютърните и информационните технологии
Коментари Харесай

ИТ-експерти настояват държавата да си отвори програмните кодове

Над 800 специалисти в сектора на компютърните и осведомителните технологии са подписали петиция, с която упорстват да бъде отворени програмните кодове на всички софтуерни системи на българските държавни институции. Повод за настояването им стана пробивът на осведомителния масив на Националната организация за приходите (НАП), при който изтекоха данните на над 4 млн. българи.

В петицията се споделя, че в случай че бъде отворен програмният код на софтуерните системи, специалистите от сектора ще могат да допринесат за възстановяване качеството на потребления от страната програмен продукт. Това би се отразило позитивно и върху сигурността на продуктите.

" Мнозина от нас са подготвени да оказват помощ на доброволни начала, водени само от патриотични подбуди. Отворете кода: с цел да можем да подсигуряваме сигурността му, с цел да можем да направляваме качеството му, с цел да можем да го подобрим. Защото думите " почтеност " и " бистрота " не са празни приказки ", се споделя в петицията.

Авторите на този апел акцентират, че към този момент доста страни по света отварят кода на обществените си институции – Англия, Германия, Израел, Естония и други.

В текста към петицията се показват, че по данни на Българската стопанска камара страната е изсипала над 2 милиарда лв. за въвеждане на електронното ръководство.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР