Над 80 на сто от територията на Драгоманското блато е

...
Над 80 на сто от територията на Драгоманското блато е
Коментари Харесай

Над 80% от територията на Драгоманското блато е засегната от пожара

Над 80 на 100 от територията на Драгоманското тресавище е наранена от пожара. Изгорели са огромни площи със сухи треви и тръстика. Причините за пожара се обясняват. Една от версиите е тенденциозен палеж от бракониери.

Пожарът обхвана част от Драгоманското тресавище нощес. В местността влизат предпазени територии и типове.

Кметът на Драгоман Андрей Иванов заяви, че пожарът е изцяло овладян, няма заплаха за популацията и за парцелите към блатото. Според него една трета от територията на блатото е унищожена.

Пожар обхвана Драгоманското тресавище

“Основно блатната растителност, част от дървесината, която е вътре в блатото, всичките ни уреди – кулата ни за наблюдаване на птици, мостчетата за разходка на туристите. Това всичко е унищожено, би трябвало да се построява отначало. Логиката води натам, че това е тенденциозен палеж, защото в този час от мрачно при минус пет градуса – нямам доверие да има каквито и да е предпоставки за немарливост... Просто някой има интерес да прави тези действия непрекъснато. Тази година, която тече, това е втори палеж. В рамките на шест месеца – трети палеж. Трябва органите да си правят работата по-задълбочено “, разяснява пред БНР той.

Кметът на Драгоман заяви още, че версиите са за съзнателно провокиран пожар от бракониери или от укриващи се там бежанци. След привършване на огледа ще може да се каже сигурно какъв е размерът на вредите.

Кой е отговорен за пожара в Драгоманското тресавище?



“Предстои и определяне на повода за възникването на пожара “, заяви комисар Георги Иванов от пожарната и изясни. “Съсредоточихме много техника, високопроходима дори извиках на по-късен стадий, защото в ранния стадий на пожара нямахме достъп до огнището, защото е тресавище и имаше заплаха за хората и техниката. В следствие нямаше заплаха за тези постройки, които бяха от самото тресавище “, разясни Иванов.

Това, че не цялата територия на блатото е наранена, е значимо за типовете птици, които гнездят там, тъй като ще имат местообитание за гнездене – старите тръстики от предходната година, разяснява Андрей Ковачев от Сдружение за дивата природа "Балкани ".



Той изрази убеденост, че сигурно няма починали птици, защото те съумяват да излязат отвън обсега на пожара доста бързо. "В момента директното влияние не е толкоз значимо, казусът ще бъде през лятото, тъй като ще се чака по-голямо замърсяване на блатото поради пепелта, която пада във водата ", съобщи Ковачев.

Според него най-вероятна версия за експлоадирането на пожара са бракониери, тъй като появяването на два разнообразни пожара по едно и също време наоколо демонстрира умишленост. "Надявам се, че прокуратурата ще откри виновника ", изрази убеденост той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР