Над 80 на сто от територията на Драгоманското блато е

...
Над 80 на сто от територията на Драгоманското блато е
Коментари Харесай

Голям пожар с щети край Драгоманското блато

Над 80 на 100 от територията на Драгоманското тресавище е наранена от пожара. Изгорели са огромни площи със сухи треви и тръстика, заяви БНР. Кметът на Драгоман Андрей Иванов разгласи, че версиите са за съзнателно провокиран пожар от бракониери или от укриващи се там бежанци.

Пожарът е изцяло сподавен.

Иванов счита, че огънят е тръгнал от средата на блатото към неговите краища. По думите на жителите на града огънят е разпален от бракониери, защото в блатото има диви свине, и когато бъдат подгонени посредством пожара, те се реалокират и стават лесна плячка за ловците. Кметът посочи, че на всеки шест месеца блатото се подпалва. " През лятото пожарите пораждат в резултат на самозапалване поради растителността в блатото, само че за вчерашния случай това няма по какъв начин да се случи, защото температурите са доста ниски, затова съм уверен, че пожарът е провокиран съзнателно ", добави кметът.

Надеждите на локалната власт са природата сама да възвърне вредите. Общината пък се ангажира да възобнови изгорелите туристически пътеки и кулата за наблюдаване на птици, която също е унищожена от огнената буря.

Екологични проблеми се чакат през лятото

Това, че не цялата територия на блатото е наранена, е значимо за типовете птици, които гнездят там, тъй като ще имат местообитание за гнездене – старите тръстики от предходната година, разяснява Андрей Ковачев от Сдружение за дивата природа " Балкани ".

Той изрази убеденост, че със сигурност няма починали птици, защото те съумяват да излязат отвън обсега на пожара доста бързо.

" В момента директното влияние не е толкоз значимо, казусът ще бъде през лятото, тъй като ще се чака по-голямо замърсяване на блатото поради пепелта, която пада във водата ", съобщи Ковачев
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР