Над 80 държави са поискали финансова помощ от Международния валутен

...
Над 80 държави са поискали финансова помощ от Международния валутен
Коментари Харесай

Заради коронавируса: Масово има отправени искания към МВФ за заеми

Над 80 страни са поискали финансова помощ от Международния валутен фонд (МВФ) за битка с пандемията от ковид. Общата сума на желаните средства е над 20 милиарда $, съобщи в телефонен брифинг за публицисти представител на МВФ, съобщи БГНЕС.
" Имаме повече от 80 претенции за този тип незабавно финансиране. По отношение на размерите мисля, че това е към 20 милиарда $, повече от 20 милиарда $. От тях има доста претенции от страни с ниски приходи, от дребни страни, от страни с разрастваща се стопанска система ", съобщи представителят на МВФ.
Числото на искащите да вземат заем съответствува с думите на българския министър председател Бойко Борисов отпреди няколко дни.
" В МВФ към този момент проучихме най-малко половината от тези претенции. Това не значи, че те към този момент са отишли към Изпълнителния съвет, само че хората работят непрекъснато ", добави МВФ.
Инициативата за прекъсване на заплащанията по обслужването на дълга от страни заради ковид не значи тяхната анулация, разясниха от МВФ. " Предложението за прекъсване на заплащанията за обслужване на задълженията на страните има за цел да се освободят средства за битка с пандемията, " само че то няма да докара до отменяне на задължения. "
Според представителя на МВФ, самодейността изисква подробни уточнения. " Това ще бъде разисквано на взаимна сесия на МВФ и Световната банка ", сподели той.
Още: " В Италия може би стигнаха платото на болестта с ковид, само че СЗО е мощно обезпокоена за света "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР